Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Alphabet

Investeringsidee: Alphabet

Ondanks de Coronacrisis wist Alphabet, het moederbedrijf van onder andere Google en Youtube, dankzij een toenemende vraag naar cloudoplossingen de omzet over het eerste kwartaal flink op te voeren. Wel zag Alphabet door het virus de advertentie-inkomsten teruglopen en gaat het bedrijf mede daarom de kapitaaluitgaven verlagen.

Eind april presenteerde Alphabet zijn resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf zag over deze periode de omzet op jaarbasis oplopen met 13% naar $41,16 miljard. Analisten hadden op voorhand juist gerekend op een omzet over het eerste kwartaal van $36,3 miljard.

Met een winststijging op jaarbasis van 2,6% tot $6,8 miljard leverde dit een winst per aandeel op van $9,87. Hierin is de door de Europese Unie opgelegde boete van $1,7 miljard al verwerkt. Desalniettemin voldeed de winst per aandeel niet aan de verwachtingen van analisten, die deze vooraf raamden op $10,36.

Lagere advertentie-inkomsten

Hoewel de financiële impact van de Coronacrisis voor Alphabet dus voorlopig lijkt mee te vallen, liepen de advertentie-inkomsten vanuit zoekmachine Google terug. De toename bedroeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis 0,9%, waar dat een jaar eerder nog 11,4% was. Belangrijke adverteerders uit de reis- en retailsector hebben hun advertentie-uitgaven significant teruggeschroefd.

Met name de advertenties op de zoekmachine liepen hard terug, terwijl Youtube de inkomsten uit advertenties het afgelopen kwartaal nog wel zag toenemen naar $4,03 miljard. Het is afwachten of de teruggelopen advertentie-inkomsten slechts een kortstondige dip zijn of dat deze trend in de komende kwartalen doorzet.

Meer vraag naar clouddiensten

Dat Alphabet ondanks de teruglopende advertentie-inkomsten een mooie omzetstijging over het eerste kwartaal wist neer te zetten was te danken aan de clouddiensten van Google. Zo steeg de omzet van Google Cloud op jaarbasis met circa 52% naar ruim $2,7 miljard. Nu mensen wereldwijd noodgedwongen thuis moeten werken is de vraag naar Googles clouddiensten significant gestegen.

Eind mei werd bovendien bekend dat Google een aanbesteding van het Amerikaanse Pentagon heeft gewonnen. Het gaat om het opzetten en beheren van een veilige cloudoplossing waarmee het Amerikaanse ministerie van Defensie cyberdreigingen kan opsporen. Op het moment van schrijven zijn er nog geen financiële details bekend, maar met de aanbesteding zouden er miljoenen dollars gemoeid zijn. Het contract kan een nieuwe impuls betekenen voor de clouddiensten van Google en de resultaten over het tweede kwartaal.

De Google-clouddiensten bepalen op dit moment voor 6,75% de totale omzet van Google, terwijl de omzet vanuit advertenties met 69,34% nog altijd veruit de belangrijkste inkomstenbron is voor Alphabet.

Om de teruglopende inkomsten enigszins te pareren wil Alphabet dit jaar zijn kapitaaluitgaven terugschroeven. Een groot deel van deze reductie is afkomstig van lagere investeringen in kantoorruimte. Door minder mensen aan te nemen heeft Alphabet minder kantoorruimte nodig, terwijl het bedrijf mogelijk thuiswerken gaat stimuleren om zo structureel minder kantoorruimte nodig te hebben.

Koersontwikkeling

Hoewel de winstcijfers van Alphabet over het eerste kwartaal enigszins lager uitvielen, reageerden beleggers positief op de uitgsproken voornemens van het bedrijf om de kosten te verlagen. Het aandeel won hierdoor dezelfde dag (28-04-2020) nog 11% op de beurs. Inmiddels is de koers verder opgelopen en staat momenteel (04-06-2020) op $1439,25.

Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de Amerikaanse autoriteiten mogelijk een onderzoek starten naar concurrentievervalsing door Google. Op het moment van schrijven zijn hier nog geen verdere details over bekend, maar het kan mogelijk leiden tot een boete voor Alphabet.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Alphabet zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Alphabet

GOOG BEST Turbo Long
GOOG BEST Turbo Long
GOOG BEST Turbo Short
GOOG BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare