Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AEX

Investeringsidee: AEX

Begin dit jaar bereikte de AEX-index op bijna 630 punten het hoogste niveau in vijf jaar tijd. In maart kwam aan deze opgaande lijn door een combinatie van factoren abrupt een einde en was er zelfs een beurskrach. Inmiddels lijkt de index redelijk hersteld, maar hoe duurzaam is dit herstel nu de zorgen over een krimpende wereldeconomie en diepe recessie toenemen?

Al jaren zijn Royal Dutch Shell, Unilever en ASML de zwaargewichten binnen de AEX-index. Gemeten naar de beurswaarde kan de Nederlandse betaaldienst Adyen zich inmiddels ook tot dit clubje rekenen. Het koersverloop van deze bedrijven bepaalt grotendeels het sentiment van de gehele AEX-index.

Olieconflict

Tijdens de beurskrach begin maart van dit jaar was Royal Dutch Shell met een verlies van 20% de grootste daler binnen de AEX. De oliemaatschappij kreeg het zwaar te verduren door de wereldwijd gedaalde olieprijzen, als gevolg van een conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Kortgezegd kwam het erop neer dat Rusland zijn olieproductie ondanks de aanstormende coronacrisis niet wilde verlagen. Als repercussie besloot Saoedi-Arabië zijn olieproductie voor een maand met 20% te verhogen. Het gevolg van deze strubbelingen was dat prijs van een vat Brentolie in een week tijd met 30% daalde.

Daarbovenop kwam de coronacrisis, wat tezamen op 9 maart resulteerde in de eerste echte beurskrach sinds het begin van de financiële crisis in 2008. Diezelfde dag daalde de AEX met 7% en sinds het hoogtepunt van 630 punten verloor de index zelfs 35% van zijn waarde, met als dieptepunt 404 punten op 18 maart 2020.

Belangrijkste fondsen

Na de grote beurskrach staat de koers van Royal Dutch Shell nog altijd op een laag niveau. Dat de AEX-index zich weer enigszins heeft kunnen herstellen is vooral te danken aan fondsen als ASML en Unilever.

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven lijkt vooralsnog weinig last te hebben van de coronacrisis en zag zijn beurskoers zelfs hard oplopen. Met €327,90 (23-06-2020) stond de koers van ASML vorige week zelfs op het hoogste niveau ooit. Tijdens publicatie van de eerstekwartaalcijfers liet ASML weten aan zijn verwachtingen voor de rest van het jaar vast te houden en ook het dividend blijft gewoon intact. De vraag naar nieuwe chipmachines en vooral naar de nieuwste EUV-technologie blijft volgens het bedrijf onveranderd hoog.

Voedingsmiddelenconcern Unilever profiteerde onder meer van het massale hamstergedrag door consumenten, als reactie op de uitbraak van het coronavirus. Hoewel de aandelenkoers van Unilever hiermee nog altijd niet op het niveau van vóór de beurskrach staat, was er sprake van solide herstel tot €50,50 (19-06-2020). Het bedrijf is wel wat terughoudender met zijn verwachtingen voor het resterende jaar.

Betaaldienst Adyen mag zich inmiddels ook tot de top vijf zwaargewichten binnen de AEX rekenen. Het bedrijf profiteert vooral van het explosief gestegen aantal digitale en online betalingen wereldwijd, doordat fysieke winkels gesloten bleven of geen contanten meer aannemen. Sinds begin april 2020 is de koers van Adyen mede daardoor met ruim 84% hard opgelopen naar het huidige niveau van €1300 (23-06-2020). Het zijn dergelijke fondsen die een deel van het herstel van de AEX-index ondersteunen.

Verwachtingen 2020

Sinds de beurskrach in maart heeft de AEX-index zich met ruim 40% hersteld naar 560,16 punten op het moment van schrijven (29-06-2020). Bij andere Europese indicies zien we een vergelijkbare ontwikkeling. Zo is de Duitse DAX sinds de beurskrach zelfs met 46% opgelopen, terwijl de Franse CAC 40 met een herstel van 32% iets achterblijft.

De grote vraag is of de AEX-index weer het oude niveau van boven de 600 punten kan bereiken. De grootste Nederlandse zakenbanken zijn allerminst optimistisch over het verdere verloop van dit jaar. Zij vrezen dat na het aflopen van het tweede steunpakket van de Nederlandse overheid, het aantal loonoffers en ontslagen mogelijk hard zal toenemen. Eenzelfde scenario schetsen zij voor andere Europese landen.

Banken als ING en ABN AMRO houden als gevolg daarvan rekening met meer betalingsproblemen bij zowel zakelijke als particuliere klanten. Tot nu toe hebben Nederlandse banken samen circa €15,2 miljard besteed aan het tegemoetkomen van klanten met betalingsproblemen. Het gaat dan om extra kredieten of uitstel van hypotheekbetalingen. Het blijft afwachten hoe de Nederlandse en wereldwijde economie zich in de komende maanden zullen ontwikkelen, of het aantal faillissementen en de werkloosheid binnen de perken blijft en welk effect deze zaken zullen hebben op de AEX-index.

De toekomstige koers van de aandelen is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op de AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: AEX

AEX BEST Turbo Long
AEX BEST Turbo Long
AEX BEST Turbo Short
AEX BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare