Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Reuringgg!

Vooruitblik: Reuringgg!

 

Volgens deze meneer, die gisteren een ietwat druk bezochte aandeelhoudersvergadering van zijn Berkshire Hathaway moest voorzitten, zorgt de krakkemikkige economie van Europa er voor dat de Fed nog even wacht met de rente verhogen. So what, meent hij. Gewoon IBM bijkopen :-)

Zo hoort u als lange termijnbelegger ook te werk te gaan. Trek u niks aan van de waan van de dag, maar reken de huidige en toekomstige waarde van een aandeel uit en kijk op het koersenbord. Is de dagprijs (=koers) te hoog? Niet doen. Te laag? Kopen. Zo doet hij het al vijftig jaar.

 

 

Buffett versus Musk

Wel leuk dat twee inspirerende boegbeelden van corporate America zo vlak achter elkaar aan het woord waren. En hoe ze verschillen. Buffett is natuurlijk de personificatie van buy & hold dividendbeleggen op de allerlangste termijn. Het liefst in domme, ouderwetse, voorspelbare business.

Buffett is een typische parkeergaragebelegger. Totaal onsexy, voorspelbaar, conjunctuurongevoelig, over honderd jaar moeten we waarschijnlijk nog steeds onze auto of iets wat daar op lijkt parkeren, maar het is héél lucratief (dividend!) zonder al te veel risico's: vooral megalomaan management!

Dan hebben we ook nog deze meneer, naar mijn smaak de meest inspirerende topondernemer ter wereld - en da's heel wat anders dan een (graaiende) topmanager - na wijlen Steve Jobs van Apple:

 

 

Musk versus Jobs

Als ik het toch over Jobs heb... Wat een verschil! Humor, giechelen, improviseren, straattaal (Batteries suck) en ingaan op opmerkingen uit de zaal kwam u bij Jobs en komt u bij Apple niet tegen. Wellicht heeft dat te maken met zijn open mind over open source, waar Musk het ook over heeft :-)

In tegenstelling tot Buffett houdt hij juist van het grote onbekende en een tikje sensatie. Zie hieronder! Precies dit vind ik het mooie aan de beurs: u kunt beleggen in een degelijk defensief aandeel als Berkshire Hathaway, of een een belofte als Tesla in de hoop dat het de nieuwe VOC, Standard Oil of Apple wordt.

 

 

Niettemin is er nog een lange, lange weg te gaan voor Elon's energiedromen uitkomen :-)

 

 

 

Ballast Nedam

Vergeet ik bijna dat er nog een derde soort aandelen is: special occasions. Ballast Nedam dus. Nee, om die vraag van u voor te zijn: ik weet niet hoe de koers morgen opent, of wat het aandeel doet. Als ik dat trucje in huis had, was ik miljardair en hoefde ik geen stukjes voor IEX te tikken.

Het lijkt me wel dat die desastreuze cijfers van donderdag 23:15 uur ofzo (!!!) er eigenlijk niet meer toe doen voor de koers. Vraag is of het bedrijf het redt, tegen welke prijs en hoe die emissie dan uitpakt. Dat Ballast Nedam liefst 6 à 8% voor de leningen betaalt zegt genoeg over het risico.

Analistenrapporten zie ik nog niet, wel een zeurende Strukton-topman, maar op ons forum proberen sommigen al sommetjes aan. Ik zeg niks, u moet daar zelf maar zoeken naar wat u zin en onzin acht. Hier een Twitter-widget, in het geval er vandaag nog nieuws is of iemand wat zinnigs zegt:

 

 

Druk weekje

Alweer zo'n vreemde, ultradikke beursweek wacht ons. Voor ons dan vreemd, want op zeventig jaar Bevrijdingsdag op 5 mei is de beurs gewoon open. Ik had het netter gevonden als de beurs dicht was geweest (want de Nazi's hielden ook niet al van de vrije markt), maar wie ben ik.

Wat doet er allemaal toe deze week? Op zevenmijlslaarzen in vogelvlucht:

 • KW1-cijfers zijn er van AEX-bedrijven ING, Nationale Nederlanden, ArcelorMittal en SBM Offshore
 • Verder komen PostNL, TKH, AMG, MDXHealth, Eurocommercial Porperties en Nieuwe Steen met KW1-rapportages door
 • ArcelorMittal, DSM, Besi, Binck, Brunel, Acomo, IMCD en Nieuwe Steen gaan ex-dividend
 • In Amerika komen Tesla, Walt Disney (en Alibaba) nog door met KW1's. Effectief is het Amerikaanse cijferseizoen over. Bijna alle grote namen zijn al door
 • In Europa niet! Onder meer ABInBev, Adecco, Société Générale, Crédit Agricole, Metro, Adidas, BMW, Alstom, GlaxoSmithKline, Euronext, Siemens (ai ai ai?), Commerzbank en Repsol hebben KW1-cijfers
 • De Nederlandse Nevi inkoopmanagersindex over april leverde een prima 54,0 op (onze industrie expandeert) en de VS een tegenvallende 51,5. Maandag en woensdag komen de wereldwijde manufacturing en services PMI's uit. Let op VS, China, Duitsland en Frankrijk
 • Het ADP arbeidsmarktrapport private sector april woensdag is het startsein, de jobless claims donderdag is het tussendoortje en vrijdag is er het grote Amerikaanse werkgelegenheidsrapport over april, het Payroll Report. Dit is nog altijd hét economische cijfer voor de beurs
 • Dit weekend een Royal Baby en woensdag Britse Lagerhuis-verkiezingen! Nek-aan-nek-race tussen de Tories en Labour in de polls. Ik heb geen idee wanneer de uitslag is en/of en wat de impact op de koersen kan zijn.   

Wat mogen we dan van de beurs verwachten in de komende week? Daarvoor schakelen we weer over naar...

Kiek op de Grafiek!

Mijn wekelijkse rondje langs een paar basisgrafieken, die ik met een dampende mix van pure technische en fundamentele onkunde en genialiteit, driehoogachtermelkboerenhondenverstand en gesundes Volksempfinden te lijf ga. Als eerste hebben we daar de... jawel, onze eigen AEX.

Eens even rekenen. Vanaf intradagtop 510,55 van vorige week maandag tot - ja, zo snel kan het gaan - intradagbodem 484,80 van afgelopen donderdag leverde de index -5,04% in. Dat is excact een halve officiële correctie, of is het een complete het-is-2015-wen-er-maar-aan-corectie?

Niettemin moet de AEX nu weer omhoog, want anders valt de index uit het stijle, opgaande trendje dit jaar? Dat mogen morgenochtend de technisch analisten al dan niet roepen.

 

 

Er is een stijging van +4,37% voor nodig en dat lijkt me wat veel. Stiekem zou ik het chique vinden als de AEX herbeleggingsindex (prijsindex AEX plus herbelegd dividend) op Bevrijdingsdag 1500 neer zet: dé vlag in top voor iedereen die onze vrije samenleving en vrije markt haat.

 

 

Zo'n beweging als afgelopen week heeft onze rente (hand-in-hand met de Duitse) lang niet laten zien. Zo maar even een verdubbeling in een weekje. Voor de zoveelste keer: risk happens fast! Houd de inflatiecijfers, maar ook groei- (PMI's deze week!) en kredietcijfers in de gaten.

 

 

Nog zo'n lekker item: EUR/USD. De centen vlogen weer in het rond vorige week, dit keer was de dollar de pineut. Iets in mij zegt dat parieit een lastig verhaal is, zolang de Fed niet klip en klaar aangeeft wanneer ze nou de rente verhoogt.

 

 

Wellicht een indicatie dat het beter gaat met de wereldeconomie? Veel grondstofprijzen lopen weer voorzichtig op (iron ore!) na megadalingen en dat geldt ook voor het zwarte goud. Raadpleeg uw favoriete of plaatelijkse technische analist of de neergaande trend al is gesneuveld.

 

 

 

Goud blijft maar haasje-over doen met 1200 dollar. Voor die prijs kunt u zich een uitstekend maatpak laten aanmeten, dus misschien is het helemaal geen gekke stand.

 

 

Prettige zondag verder...

Tot slot dit. Volgens mij is dit het grootste risico voor de Europese aandelen- en obligatiemarkten in het komende jaar, wat op voorhand te bedenken valt. Dat zomaar ene Mario Draghi tussen de schuifdeuren verschijnt om te zeggen dat de ECB er mee stopt, omdat het doel is bereikt.

U begrijpt heel goed waarmee. U mag zelf bedenken hoeveel onze AEX en EUR/USD dan in drie koerstikken lager en onze rente hoger staat. Hoeft niet, kán! Eind 2008 gooide de Fed de rente zomaar 0,50% omlaag en de Zwitserse SNB deed in januari nog zomaar de euro in de ban.

Vorige week waren wat mij betreft die spectaculaire stijgingen van EUR/USD en de rentes - die van Duitsland verdubbelde bijna in één dag - waarschuwingsschoten. U weet dat die inflatiedoelstelling van 2% hét mandaat van de ECB is. Verlies die data niet meer uit het oog.

 

 

Prettige zondag verder, tot morgen voorbeurs en hier is de complete agenda voor deze week:

4 mei
02:45 China HSBC manufacturing PMI apr (cons. 50,0)
08:00 Audi KW4-cijfers
09:00 IMCD notering 0,20 euro ex-dividend
09:00 Acomo notering 0,70 euro ex-dividend
09:15 Spanje manufacturing PMI apr (cons. 54,7)
09:30 Zwitserland manufacturing PMI apr
09:45 Italië manufacturing PMI apr (cons. 53,5)
09:50 Frankrijk manufacturing apr PMI (cons. 48,4)
09:55 Duitsland manufacturing apr PMI (cons. 51,9)
10:00 EU manufacturing PMI apr (cons. 51,9)
14:00 Comcast KW1-cijfers
16:00 VS fabrieksorders mar (cons 2,0%)

5 mei
08:00 MDXHealth KW1-cijfers
08:00 Infenion KW1-cijfers
08:00 Lufthansa KW1-cijfers
08:00 Adidas KW1-cijfers
08:00 Metro KW1-cijfers
09:00 DSM notering 1,10 euro ex-dividend
09:00 Binck notering 0,31 euro ex-dividend
09:00 NSI notering 0,12 euro ex-dividend
09:00 Brunel notering 0,70 euro ex-dividend
09:00 Besi notering 1,40 euro ex-dividend
14:00 Icahn Enterprises KW1-cijfers
14:30 VS handelsbalans mar (cons. -39,00B)
15:45 VS services PMI apr
16:00 VS ISM non-Manufacturing Index apr (cons. 56,5)
18:00 Aperam KW1-cijfers
22:00 Walt Disney KW1-cijfers

6 mei
03:45 China HSBC services PMI apr
08:00 PostNL KW1-cijfers
08:00 Euronext KW1-cijfers
08:00 TKH KW1-cijfers
08:00 Société Générale KW1-cijfers
08:00 Credit Agricole KW1-cijfers
08:00 Alstom KW1-cijfers
08:00 ABInBev KW1-cijfers
08:00 GlaxoSmithKline KW1-cijfers
08:00 BMW KW1-cijfers
09:15 Spanje services PMI apr (cons. 57,5)
09:45 Italië services PMI apr (cons. 52,0)
09:50 Franrkrijk services PMI apr (cons. 50,8)
09:55 Duitsland services PMI apr (cons. 54,4)
10:00 EU services PMI apr (cons. 53,7)
14:00 3D Systems KW1-cijfers
14:30 VS ADP banenrapport apr (cons. 190K)
14:30 VS Productivity and Costs KW1 (cons. -1,8% en 4,0%)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 Tesla KW1-cijfers

7 mei
08:00 ING KW1-cijfers
08:00 NN Group KW1-cijfers
08:00 ArcelorMittal KW1-cijfers
08:00 SBM Offshore KW1-cijfers
08:00 AMG KW1-cijfers
08:00 Commerzbank KW1-cijfers
08:00 Bertelsmann KW1-cijfers
08:00 Siemens KW1-cijfers
08:00 Henkel KW1-cijfers
08:00 Bilfinger KW1-cijfers
08:00 Axel Springer KW1-cijfers
08:00 Beiersdorf KW1-cijfers
08:00 Continental KW1-cijfers
08:00 Alcatel-Lucent KW1-cijfers
08:00 Adecco KW1-cijfers
08:00 Repsol KW1-cijfers
08:00 Duitsland fabrieksorders mar (cons. 1,5% MoM)
09:30 Nederland inflatie CPI apr
14:00 Alibaba KW1-cijfers
14:30 VS Jobless Claims
22:00 Nvidia KW1-cijfers

8 mei
04:20 China handelsbalans apr
08:00 Eurocommercial KW3-cijfers
08:00 NSI KW1-cijfers
08:00 Tesco KW1-cijfers
08:00 Banco Monte dei Paschi KW1-cijfers
08:00 Duitsland handelsbalans mar (cons. 19,7B)
08:00 Duitsland industriële productie mar (cons. 0,4%)
09:00 ArcelorMittal notering 0,20 euro ex-dividend
09:00 Spanje industriële productie mar
10:00 Italië industriële productie mar
10:30 VK handelsbalans mar (cons. -9,8B)
14:30 VS Payroll Report apr (cons 208K en 5,4%)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 07 aug Keurig Payroll Report 1
 2. 07 aug Adyen +105% op €1500
 3. 07 aug Facebook lacht advertentieboycot uit

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX GR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Berkshire Hathaway

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Brent Crude Oil - CME Rollover volume 1

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

WTI Crude Oil - CME Rollover volume 1

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Waar 3 mei 2015 18:03
  Druk weekje - paar toevoegingen:
  - Londen maandag gesloten, Tokio tot donderdag gesloten
  - Lenteraming dinsdag van de Europese Commissie met prognoses voor de economische groei, inflatie en werkloosheid
  - woensdag deadline Griekenland betaling 200 miljoen euro aan IMF plus week daarna een betaling van 770 miljoen.
  - donderdag verkiezingen Engeland (referendum over EU-lidmaatschap als Cameron wint)

  Erg stil rondom Griekenland vandaag, vreemd, en helaas VS Payroll Report apr pas op vrijdag. Daardoor zijn er geen grote feiten om de "upswing" (DAX aarzelend op donderdag, US redelijk sterk op vrijdag 1 mei) voort te zetten en zal emotie regeren. Ik verwacht wel de eerste (her-)instappers wat voor de eerste koersen maandagochtend positief zal zijn; maar zonder de feiten als steunpilaren aan de ondergrens lijkt me niet dat er al een echte upswing zal inzetten.

  PS: Dollar pariteit verwacht ik ook pas rond September (Fed renteverhoging) en ervan uitgaande dat Draghi's QE niet stopt.
 2. forum rang 5 Belegde boterham 3 mei 2015 21:41
  "Dan hebben we ook nog deze meneer, naar mijn smaak de meest inspirerende topondernemer ter wereld - en da's heel wat anders dan een (graaiende) topmanager - na wijlen Steve Jobs van Apple:"

  Dat valt wel mee, zoals je zelf ongetwijfeld hebt uitgezocht? :-)

  2014 9,2 miljoen dollar salaris

  Dat is relatief weinig in vergelijk met andere ceo's.

  Dat het uiteindelijk bijna 100 miljoen dollar is geworden komt door de aandelen die hij in 2010 al heeft ontvangen, maar vanwege (prestatienorm) niet mocht verkopen. De prestatienorm die hijzelf eiste!!!

  Kunnen velen een voorbeeld aannemen, wat mij betreft. Cookie doet het overigens prima, ook al is hij volgens een enkeling een (graaiende) manager.

  Ga er maar aanstaan om een Steve Jobs te vervangen... hij liever dan ik!
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,57 07 aug
  +1,11
  +0,20%
 2. AEX GR 1.970,75 07 aug
  +5,80
  +0,30%
 3. Berkshire Hathaway 209,480 07 aug
  +4,460
  +2,18%
 4. Brent Crude Oil - CME Rollover volume 1 44,70 07 aug
  -0,39
  -0,86%
 5. EUR/USD 1,1788 07 aug
  -0,0089
  -0,75%
 6. Gold World Spot (USD) 2.035,16 07 aug
  -28,44
  -1,38%
 7. Nederland 10 jaar -0,3990 07 aug
  0,0000
  0,00%
 8. Tesla 1.452,710 07 aug
  -36,870
  -2,48%
 9. WTI Crude Oil - CME Rollover volume 1 41,60 07 aug
  -0,35
  -0,83%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare