Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Eerste Hulp Bij Beursdalingen

Eerste Hulp Bij Beursdalingen

 

Cash is even king, want álles gaat omlaag: aandelen en obligaties. Lekker laten uitrazen. Sinds de dip in oktober - en dat is alweer zeven maanden geleden - jankte de boel omhoog en het is niet meer dan logisch en natuurlijk dat de markt ééns flink uitpuft. Als een baby die boertje laat na flesje.

De contrabeweging gaat ook bijna altijd per definitie sneller en harder dan de opgang. Anders gezegd: stijgingen gaan te voet en dalingen te paard, of risk happens fast om het in goed Nederlands beursjargon te zeggen. Kijk maar mee naar de AEX, onze rente en EUR/USD.

 

 

Excuses, onze rentegrafiek is niet helemaal up-to-date. U mag de score intussen al dootrekken naar 0,92% en er stond al 0,95% op het bord vandaag:

 

 

 

Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen?

Al nerveus, zit u de hele dag met klotsende oksels uw portefeuille te F5'en? Zeker voor de nieuwelingen op de beurs is dit een mooie test, hoe u nou de beurs écht met uw éigen geld beleeft. Tegen die ervaring kan geen beursspelletje of droogportfolio tegenop. En winsten verteren wat gemakkelijker dan verliezen.

U merkt het al een beetje aan mijn laconieke toon, er is geen enkele reden om in paniek te raken. Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat ik het prima vind dat de beurs afkomt. Nog een paar procent dalen totdat er echt -10% op het koersenbord staat en ik koop een plukje van mijn fondsen bij.

Zo zitten er meer te azen. Veel meer. Een daling in een opgaande trend is nu eenmaal een koopmoment en vice versa. Vergeet dat niet. Hele korte trendjes mogen misschien al dan niet gesneuveld zijn, de echte lange opgaande trends zijn zowel voor aandelen als obligaties nog volledig in tact.

Ik zal het nog sterker vertellen: ik vind het niet erg als de daling daarna doorzet en er misschien wel een bearmarket komt. Het gaat al ruim zes jaar zo ontzettend hard! Wat kan mij het schelen wat mijn winsten nu zijn. Ik moet nog bijna 25 jaar beleggen en dús kopen. Dat doe ik liever goedkoper.

Bovendien zou die bearmarket er misschien wel om de goede reden komt: omdat de economie nu écht aantrekt. Dat klink tegenstrijdig, maar hogere inflatie, hogere rentes en duurdere valuta (euro) duiden op een gezondere economie en de aandelenkoersen zijn daar misschien al op vooruitgelopen?

Enfin, gewoon even een paar lesjes als u moeite hebt met al dat rood in uw porto:

 • Ga niet meteen als een dolle verkopen, want dan weet u zeker dat u er weer intuint: hoog kopen als iedereen blij is en laag verkopen als iedereen nerveus is. Bijkopen is vers twee, maar als het goed is hebt u vóór u ging beleggen bedacht wat u moet doen bij stevige dalingen.
 • Zit u meer voor een kort ritje in bepaalde aandelen of andere items die nu de bietenbrug opgaan? Lesje meteen geleerd: dan weet u dat u de volgende keer als u dobbelt, u een stoploss moet inleggen. Niet erg, iedereen op de beurs heeft zich blauw betaald aan leergeld.
 • Misschien bent u de hele dag met uw verliezen bezig en ligt u er 's nachts wakker van. Ik zou zeggen, er is ervaring nodig om hier aan te wennen en mee om te leren gaan, maar het kan best zijn dat u niet bent geschapen voor de beurs. Die zijn er ook.
 • Het tegenovergetelde kan ook! De adrenaline dendert door uw aderen en u komt helemaal tot leven. U merkt dat u rekent en data interpreteert en voelt geen emoties. Zowel winsten als verliezen laten u koud, u bent gefixeerd op uw risico's. Wie weet bent u voor de handel in de wieg gelegd.
 • Durfde u nog niet in te stappen, omdat u hoogtevrees had ofzo? Wellicht komt uw moment du gloire er nu mooi aan!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15:00 ING, stroppenpot, dividend en NN
 2. 14:35 Meevallende jobless claims vallen tegen
 3. 14:15 Spannend! Uit mails Jeff, Mark, Sundar en Tim

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
| Omlaag ↓
 1. sebpb 7 mei 2015 13:17
  allemaal wel mooi leuk en aardig, maar had eind feb 70% geliquideerd en op de wal getrokken want die dag dat je wist dat zou komen kon niet uitblijven.
  Maar die dag liet zooooo lang op zich wachten dat je dan stiekem toch weer "long" gaat.
  Godzijdank wel zoals vidoque met Philips maar bewijst maar weer eens dat momentum ALLES bepaald.
 2. forum rang 4 theo1 7 mei 2015 14:35
  quote:

  seb78 schreef op 7 mei 2015 13:17:


  allemaal wel mooi leuk en aardig, maar had eind feb 70% geliquideerd en op de wal getrokken want die dag dat je wist dat zou komen kon niet uitblijven.
  Maar die dag liet zooooo lang op zich wachten dat je dan stiekem toch weer "long" gaat.
  Godzijdank wel zoals vidoque met Philips maar bewijst maar weer eens dat momentum ALLES bepaald.


  En dat is precies het risico van proberen vooruit te lopen op een "onvermijdelijke" correctie: uiteindelijk zal die vast wel komen, maar je weet nooit wanneer en op welk niveau. Je loopt een levensgroot risico dat je eindeloos zit te wachten en uiteindelijk toch duurder uit bent.

  Ik verkoop helemaal niks en als dit nog wat verder doorzet, koop ik er misschien wat dividendaandelen bij.
 3. ovanspaend 7 mei 2015 14:46
  Neerwaartse druk zal mijn inziens nog wel even aanhouden. De koersen zijn vooruit gelopen op sterk economisch herstel, het sterke herstel blijft uit: matige cijfers VS, China en redelijke cijfers Europa. Van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden. Brexit, grexit, QE, oplopende rentes, EUR/USD, volatiliteit neemt toe en dat is nooit goed voor de koersen. Bedrijfscijfers vallen ook wel tegen algemeen: Arcelor, AMG, Philips ga zo maar door. Blijft wel interessante markt zo.
 4. forum rang 5 matad 7 mei 2015 17:15
  Beste Arend,
  Vertel er a.u.b bij dat een stoploss inleggen geen enkele zin heeft.
  Mijn eerste aandelenaankopen had ik, zo´n 25 jaar geleden, allemaal ingedekt met een stoploss mede op advies van de bank. Dacht veilig te zitten. Tot er een behoorlijke minikrach in oktober 1987 plaatsvond. Ik hoop dat ik de juiste datum heb geprikt. Ik werd in een dag tijd opgezadeld met enorme verliezen. Wat gebeurde? Ik was in de veronderstelling dat mijn ingelegde stoploss de laagste koers was waarop mijn aandelen werden verkocht. Mijn teleurstelling was enorm dat het tegenovergestelde bleek. Er was een aandeel dat net voor de stoploss (op vrijdag) 84 gulden noteerde. Toen de beurs op maandag opende zakte dit aandeel meteen naar 60 gulden. Mijn stoploss stond op 75 gulden. Dus ik kreeg 60 gulden uitgekeerd terwijl ik dacht dat het minimaal 75 gulden zou zijn. Doordat de beurs bij opening meteen (bekende paniek) het laagste punt bereikte was ik met mijn stoploss direct de klos. Dit is mogelijk een heel ander verhaal waar je lezers iets aan hebben. Een stoploss is gewoon weggegooid geld en biedt geen enkele bescherming.
 5. HJ deTuinman 7 mei 2015 18:08
  Eens met Matad; doe zelf nooit aan stoploss! Die handelaren/computers doen niks liever dan zo'n stoploss kraken en daarna weer omhoog.
  Als je graag belegt, dan kun je beter zoveel mogelijk met je vingers aan de knoppen zitten of je aandelenbezit beschermen met wat putjes op de AEX.
  Gedekte calls schrijven is ook vaak lucratief voor individuele aandelen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 558,77 17:25
  -4,28
  -0,76%
 2. EUR/USD 1,1847 17:25
  -0,0019
  -0,16%
 3. Nederland 10 jaar -0,3800 05 aug
  +0,0460
  +10,80%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare