Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Wauw, de rente!

Laat ik vandaag beginnen met de intermarketindicatoren. Deze zijn belangrijk om in de gaten te houden bij het analyseren van de aandelenmarkten. Gisteren besprak ik het forse opwaartse potentieel van de 10-jaars rente in Nederland.

En wat een beweging vond er gisteren plaats. Een stijging van intraday rond de 0,80% naar een slotkoers tot boven de 1,03%. Hiermee komt mijn eerste doel van 1,30% gestaag in zicht. Mijn uiteindelijke doel voor de rest van dit jaar ligt bij 1,50%.

Minder dan twee maanden geleden noteerde de rente nog op een all-time low bij 0,15%. Het koopsignaal vond plaats nadat de 10-jaars rente door de langere dalende toppenlijn brak bij 0,27%.

Na de test van de 0,90% vond eerder deze week nog een terugtest plaats waarbij hij boven het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau bleef tussen de 0,15% en 0,90%. Gisteren vond de vervolguitbraak plaats. Steun is nu te vinden in de zone 0,85% - 0,90% en de opwaartse weg blijft krachtig.

Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-dollar

Ook de euro-dollar is een belangrijke intermarket-indicator. Hij brak eind maart door zijn dalende toppenlijn waarna een zijwaartse periode volgde tussen de 1,04 en 1,1050. Eind april brak hij hierboven en zette zijn opgaande weg voort tot bijna de 1,1530.

De kleine correctie die hierop volgde zorgde voor een hogere bodem net boven de 1,08. In de grafiek ziet u de blauwe trendlijnen die voor de komende tijd mogelijk de bewegingsruimte zullen aangeven.

De bovenkant van dit kanaal kruipt gestaag richting het 200-daags gemiddelde dat mijn eerste doel is.

Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX in derde correctie

De AEX zit in de derde correctie van dit jaar nadat een tweezers top in de daggrafiek bij 504,80 werd gevormd en de vanaf de 470 stijgende bodemlijn (sinds begin mei) neerwaarts werd gebroken.

Deze stijgende bodemlijn maakte deel uit van een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Dit zijn potentiele toppatronen. Met de neerwaartse doorbraak van ruim een week geleden werd dit patroon geactiveerd.

Op de weekgrafiek werd verder nog een dark cloud cover gevormd, een tweeweeks toppatroon. Het 1e doel vanuit de stijgende wig ligt bij 470. Als we kijken naar de periode vanaf maart dan zijn ook nog een afgeronde diamant-formatie te zien en een potentieel hoofd-schoudertoppatroon.

Richtzones

Dit hoofd-schouderpatroon wordt geactiveerd onder de neklijn bij 481. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 450. Zowiezo ligt in de zone 445 – 455 een groot aantal zeer interessante richtpunten voor deze correctieve bewegingen.

Hier zijn onder andere het 200-daags gemiddelde en de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek te vinden. Dit blijft voor mij de belangrijkste richtzone voor de komende tijd.

Uiteindelijk verwacht ik dat deze correcties zullen leiden tot een hogere middellangetermijnbodem waarna de aanval op de jaartop bij 510 tot aanzienlijk hogere niveaus weer kan worden ingezet in de tweede helft van dit jaar.

Vier negatieve handelsdagen

In mijn column van gisteren gaf ik aan dat de kans op een tijdelijke herstelbeweging groot was. De AEX kende daarvoor vier negatieve handelsdagen. De laatste keer dat dit plaatsvond, was tijdens de forse correctie oktober vorig jaar.

Intraday schoot de AEX gisteren fors omhoog en met een top bij 492,80 testte hij bijna het 1e weerstandsniveau, de 493,50. Daarboven lagen nog de zones 495 – 496 (inclusief het neerwaarts draaiende 50-daags gemiddelde) en 498,50 – 499.

De kans was klein dat een herstelbeweging in de AEX tot deze zones zou reiken. Een prachtige afgeronde terugtest dus gisteren en de neerwaartse weg kan weer worden vervolgd. Er ligt een klein steunpunt bij de bodems van de afgelopen twee dagen, te weten 485,50.

Toch houd ik in de komende dagen/volgende week met meer neerwaartse druk op de 481. Dit is een belangrijk steunpunt. Hier liggen meerdere bodems van dit jaar en hier is de kans aanwezig op enige consolidatie.

Zodra de 481 neerwaarts wordt gebroken dan ontstaat een volgende dalingsgolf richting de 470 en lager. Kortom: ik blijf negatief in het kortetermijnbeeld.

 

Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
473 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Sloeki 4 juni 2015 09:02
  quote:

  MG TF schreef op 4 juni 2015 09:00:


  goodmorning,

  wat lees ik nou Sloekie? jij roept dat het maar moet instorten?
  Longs niet meer in het bezit dan?


  eerst stukje down en dan binnen het uur weer licht groen om vanmiddag weer naar de 481 te gaan.


  Nee helaas, kut :(

  Kut Grieken, Kut Tsipras..
 2. forum rang 6 Formule1-Fan 4 juni 2015 09:05
  waarom altij die krappe afsoppen, stelt teleur altiojd van die bankiers, je zla een winsten mogen maken. alleen maar voor hun.
  Us frust worden dan zo afgesteld dat het sopt, en daarna plots omkeer.
  aex 475, dax 11k. als je gewoon long bent blijven zitten komt de sop vanzelf wel keer, je zou naar 13k willen en 600, komt je niet uit om long life te zitten, altijd speculeren.
473 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,57 18:05
  +1,11
  +0,20%
 2. EUR/USD 1,1783 20:51
  -0,0094
  -0,79%
 3. Nederland 10 jaar -0,3990 16:48
  +0,0170
  +4,09%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare