Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nederlandstalige info, en toch onvoldoende

Nederlandstalige info, en toch onvoldoende

Loop een willekeurige supermarkt binnen en van elk product liggen er vele varianten binnen handbereik. Daar krijgt u vast keuzestress van. Beleggers die winkelen in de Nederlandse financiële supermarkt hebben steeds minder last van dit probleem.

Ja, u kunt kiezen uit een grote hoeveelheid ETF’s, beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Op het gebied van gestructureerde producten zijn er een paar buurtsupers actief waar wat financiële hapjes verkrijgbaar zijn.

Maar de grote beleggingsmegastores zijn sinds het begin van het jaar afgesloten voor de Nederlandse beleggingsconsument. Het nieuwe beleid van de AFM verbiedt Nederlandse brokers producten aan te bieden waarvan geen Nederlandstalig informatiedocument beschikbaar is.

Onbegrijpelijk Engels

Dat betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld de Amerikaanse markt van indexfondsen en de Duitse markt van gestructureerde certificaten voor de Nederlandse belegger niet meer toegankelijk zijn. Ik kan niet vaak en duidelijk genoeg aangeven dat dit een van de slechtste maatregelen ooit is van de Nederlandse (en andere Europese) toezichthouder(s).

Het gaat uiteindelijk om beleggingsproducten met informatiedocumenten die aan alle eisen voldoen. Maar de AFM is van mening dat de Nederlandse belegger de Engelstalige versie, die doorgaans beschikbaar is, niet zal begrijpen.

Dus moet de belegger beschermd worden. Dat hierdoor Nederlandse beleggers toegang tot de buitenlandse markten wordt ontzegd en zij daarmee in hun keuze voor kwalitatief goede en interessante producten beperkt worden, speelt kennelijk niet.

Niks risicomijdende belegging

Ik vraag mij af of in een rechtszaak deze actie van de toezichthouders stand zal houden. Met dit soort maatregelen menen de toezichthouders beleggers te beschermen tegen financiële ongelukken. Ondertussen laten zij toe dat veel producten, in het Nederlands, mogen volstaan met onduidelijke of onvoldoende informatie.

Ik geef een paar voorbeelden. Een van de lastigste beleggingscategorieën is die van obligaties. Obligaties kunnen met name voor onervaren beleggers verraderlijk zijn, omdat ze bekendstaan als risicomijdende belegging.

Immers, u krijgt aan het eind van de looptijd altijd uw geld terug en in de tussentijd ontvangt u inkomsten in de vorm van rente. Maar obligaties zijn, zeker op dit renteniveau, helemaal geen risicomijdende belegging.

Italiaanse overheid als debiteur

Stel, er is een risicomijdende belegger die een positie in Europese overheidsobligaties (veilig) met een korte looptijd (minder renterisico!) wenst. Die kan dan zomaar uitkomen bij de iShares € Government Bond 1­3 jaar-ETF.

Dat klinkt toch goed, breed gespreid beleggen in staatsobligaties met een korte looptijd? Wat kan het risico nu helemaal zijn? Een snelle blik leert ons dat de door AFM verplichte risicometer aangeeft dat het risico twee op de schaal van zeven is.

Een relatief laag risico, dus, precies zoals gewenst. Maar kijkt u hoe de onderliggende index is samengesteld, dan slaat de schrik u om het hart. De index blijkt uit slechts acht obligaties te bestaan. Dat is nog tot daar aan toe, maar 67% van deze leningen heeft de Italiaanse overheid als debiteur.

Suggestie van veiligheid

Ook nog eens 13% betreft Spaanse obligaties. Alleen de 20% Duitse obligaties bevinden zich in de Champions League van veilige obligaties. De onervaren belegger wordt geconfronteerd met een naam van de ETF en een risicometer die veiligheid suggereren, die op basis van de samenstelling van de index niet waargemaakt kan worden.

Maar goed, de informatie is wel in het Nederlands, dus dan is het volgens de toezichthouders goed. Het zou beter zijn geweest als de naam van de ETF en de AFM­risicometer in het Chinees waren. Dan zou de belegger niet op het verkeerde been zijn gezet.

Eerlijk gezegd valt iShares, de uitgever van de ETF, niet eens zoveel te verwijten. Zij geven de informatie die voldoet aan de eisen en deels (risicometer) zelfs verplicht is gesteld door de AFM.

Onbekende index

Dan een andere ETF, die volgens AFM met betrekking tot de informatie perfect in orde is, maar waar onervaren beleggers veel moeite mee zullen hebben. Ik doel op de iShares € Corp Bond Interest Rate Hedged-ETF.

Alleen al bij de naam zullen veel beleggers de wenkbrauwen optrekken. Het blijkt dat het fonds de Bloomberg Barclays EUR Corporate Interest Rate Hedged Index volgt. Voor veel beleggers geen bekende index en dat zal voorlopig wel zo blijven.

Bloomberg en Barclays zijn namelijk niet van plan enige informatie over de index aan beleggers te ontsluiten. Dat vinden ze kennelijk de taak van de uitgever van de ETF. Dan moeten we terecht op de website van iShares en daar zien we dat het zou gaan om een belegging in high yield-obligaties.

Foutje van iShares

Hoewel keurig in het Nederlands opgesteld, klopt deze informatie niet. In de index worden uitsluitend investment grade­obligaties geselecteerd. Ik ga ervan uit dat dit een foutje is dat iShares, als ze meelezen, snel zal herstellen.

Wilt u meer weten over de index, dan blijkt de informatie van iShares niet voldoende om alles te doorgronden. Dat heeft te maken met het feit dat het fonds via de methode van sampling wordt samengesteld. Niet alle obligaties uit de onderliggende index worden per se in het fonds opgenomen. Dat het fonds uit maar liefst 2175 obligaties bestaat, wil dus niets zeggen over het aantal obligaties in de index.

iShares geeft zeker netjes de algemene kenmerken van de obligatieportefeuille, bijvoorbeeld de weighted av YTM en de option­ adjusted duration. Als toezichthouders consequent zijn, moeten zij deze Engelstalige terminologie, inclusief onbegrijpelijke afkortingen, verbieden.

Verkeerd beleid

Of de uitgevers ten minste de verplichting opleggen dat deze termen vertaald worden. Maar zelfs als de uitgevers dat doen, worden beleggers het bos ingestuurd met dit soort begrippen. Voor dit fonds, met een duration van nul (door de rentehedge), valt het risico op financiële ongelukken mee.

Maar de index die Europese obligaties met een looptijd van 15­ tot 30 jaar volgt, heeft een duration van zestien. Dat betekent dat een eventuele rentestijging met 1% het fonds circa 16% in waarde doet dalen. Dat is toch informatie die beleggers op een begrijpelijke wijze gepresenteerd dienen te krijgen.

Op dit moment gebeurt dat niet, en AFM vindt dat kennelijk geen probleem. Mijn conclusie is dat toezichthouders zich veel meer moeten bezighouden met maatwerk. Zij moeten ervoor zorgen dat de informatie zodanig is dat de belegger kan begrijpen hoe het product werkt en wat de beleggingsconsequenties zijn.

Die informatie-­eis kan voor elke productcategorie weer anders zijn. Het ontzeggen van de toegang tot alle beleggingsproducten waarvan de informatie niet in het Nederlands beschikbaar is, hoort niet bij een dergelijk beleid.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

 1. 03 mrt Beleggen na de coronacrash
 2. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
 3. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes vervroegde hypotheekaflossing 11

Gerelateerd

AFM

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

beleggingsfondsen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Regelgeving

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. MrGlass 18 april 2018 12:29
  Yep, heb nog een klacht ingediend op de website van de AFM. Niks meer van gehoord uiteraard.
  Kocht VT, VTI, MGK, VWO en nog vele andere ETFs die nus dus ineens niet meer gekocht mogen worden...Op zoek naar andere fondsen kom ik uit op VWRL,TGET,TSWE die wél mogen maar hogere kosten in zich dragen, lekker dan. Voor VWO ben ik nog steeds op zoek naar een alternatief...

  Ondertussen mag ik nog steeds vrolijk aandelen in Mongolië kopen die daar kobalt en goud gaan vinden. Zeggen ze...
 2. Zonnekoning 18 april 2018 12:49
  quote:

  MrGlass schreef op 18 april 2018 12:29:


  Kocht VT, VTI, MGK, VWO en nog vele andere ETFs die nus dus ineens niet meer gekocht mogen worden...Op zoek naar andere fondsen kom ik uit op VWRL,TGET,TSWE die wél mogen maar hogere kosten in zich dragen, lekker dan. Voor VWO ben ik nog steeds op zoek naar een alternatief...


  Dit ziet er wel interessant uit:
  Fidelity International lanceert spotgoedkope indexfondsen
  www.iexprofs.nl/Nieuws/277148/beheerk...
 3. Sapling 19 april 2018 10:21
  Ik zojuist bij de AFM klacht ingediend tegen AFM/ESMA omdat ik meer risiko in mijn portefeuille krijg doordat ik geen optimale spreiding kan inbouwen door wegvallen vele producten.

  Begrip van producten wordt niet bepaald door de taal. Misschien een idee voor anderen om even het klachtenformulier op de AFM site in te vullen ?
 4. [verwijderd] 19 april 2018 10:30
  We lopen hier tegen een probleem aan dat al jaren speelt: de kwaliteit van wetgeving in algemene zin is tot een bedenkelijk niveau gedaald. Toevallig zien we het nu hier bij die eis van het document in Nederlande taal. Kijken we naar degenen die de wetgeving maken en die de besluitvorming moet controleren, dan verbaast me dit alles niet. Zolang je maar een goede debater bent, dan doe je het goed. Dat je inhoudelijk een nitwit bent, dat is niet erg.
 5. Sapling 19 april 2018 15:00
  Heb een poging gedaan:

  Selecteer onderwerp: ik wil een klacht indienen

  Naam product: Alle beleggingsproducten die niet meer beschikbaar zijn voor consument vanwege eis van documentatie in Nederlandse taal

  Naam financiele onderneming: AFM/ESMA

  Toelichting: De documentatie verplichting voor beleggingsproducten (bekend als PRIIPS) van kracht sinds januari 2018, heeft als gevolg dat vele producten niet meer beschikbaar zijn voor de nederlandse retail belegger. Het gevolg hiervan is minder mogelijkheden risiko's te spreiden en minder rendement te behalen. De veronderstelling dat een vertaling van een product naar de nederlandse taal het begrip van een product vergroot is discutabel en naast de beperking van het aanbod van beleggings producten , verhoogt dit ook de kosten. Deze verordening is niet in het belang van de nederlandse consument en we roepen AFM op actie te ondernemen om voor de Nederlandse consument een ontheffing te verkrijgen.
 6. [verwijderd] 19 april 2018 16:35
  quote:

  Sapling schreef op 19 april 2018 15:00:


  Heb een poging gedaan:

  Selecteer onderwerp: ik wil een klacht indienen

  Naam product: Alle beleggingsproducten die niet meer beschikbaar zijn voor consument vanwege eis van documentatie in Nederlandse taal

  Naam financiele onderneming: AFM/ESMA

  Toelichting: De documentatie verplichting voor beleggingsproducten (bekend als PRIIPS) van kracht sinds januari 2018, heeft als gevolg dat vele producten niet meer beschikbaar zijn voor de nederlandse retail belegger. Het gevolg hiervan is minder mogelijkheden risiko's te spreiden en minder rendement te behalen. De veronderstelling dat een vertaling van een product naar de nederlandse taal het begrip van een product vergroot is discutabel en naast de beperking van het aanbod van beleggings producten , verhoogt dit ook de kosten. Deze verordening is niet in het belang van de nederlandse consument en we roepen AFM op actie te ondernemen om voor de Nederlandse consument een ontheffing te verkrijgen.


  Bedankt Sapling, Hier kan ik wel wat mee. Ik pas hier en daar nog een kleine redactionele wijziging toe en dat gaan we eens kijken hoe de mensen bij de AFM reageren.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare