Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Hoop uit Japan

TA: Hoop uit Japan

De Europese beurzen kruipen langzaam uit hun dal na de flinke dalingen van augustus en begin september. Erg overtuigend oogt het herstel echter nog niet en zeker de Amsterdamse beurs lijkt alle kracht te ontberen om een degelijke herstelbeweging op te zetten.

In het Verre Oosten zie ik echter wel wat signalen die kunnen duiden op nieuwe energie voor de aandelenmarkten. Vooral de Japanse munt lijkt aan te geven dat het allemaal zo slecht nog niet gaat.

AEX index

Eerst kijk ik nog even naar het technische plaatje van de Nederlandse beurs. De AEX-index blijft al bijna twee weken hangen rond de 540 punten.

Het herstel na de daling van eind augustus blijft hiermee zeer beperkt en de huidige aarzeling zou zelfs een lagere koerstop kunnen opleveren onder de oude bodem van juni.

Pas wanneer de AEX boven dit niveau weet terug te keren, lijkt de lucht wat op te klaren.

Zolang er echter lagere toppen worden gevormd, moeten we rekening houden met nieuwe verkoopdruk. Ik zie pas een echt vangnet rond 512,82 punten (de bodem van 6 september 2017).

Japanse yen

De Japanse munt wordt al sinds jaar en dag gezien als 'safe haven' voor beleggers. Door de lage inflatie, het strakke economische beleid van de Japanse Centrale Bank (BoJ) en het handelsoverschot is de Japanse yen de ideale plek voor beleggers om hun geld in om te zetten zodra er serieuze onrust ontstaat.

Hierdoor zagen we bijvoorbeeld in 1999 en in 2008 een flinke waardestijging van de yen ten opzichte van bijvoorbeeld de euro (dus een daling van het valutapaar EUR/JPY in onderstaande grafiek).


Geen paniek

Hoewel we de afgelopen maanden zeker in Europa een uitstroom van kapitaal uit de aandelenmarkten hebben gezien, heeft dit niet geleid tot een duidelijke stijging van de yen.

We kunnen hieruit opmaken dat er van paniek onder beleggers zeker nog geen sprake is. Sterker nog, op korte termijn zien we juist een stijging van het valutapaar EUR/JPY en lijkt het lange termijn technische beeld verder op te klaren.

Het valutapaar heeft een dubbele bodem gevormd boven de 125,00 en is uit de correctieve fase gebroken. Ook is de EUR/JPY teruggekeerd boven het 200-daags gemiddelde, wat de verbeteringen bevestigt.

Indien ook de eerste koerstop rond 132,00 wordt uitgenomen, mag een groter herstel worden verwacht richting de oude top van begin 2018.

Nikkei 225 index

De recente verzwakking van de yen ten opzichte van de euro heeft vooralsnog niet geleid tot een herstel van de Europese aandelenbeurzen.

Wel zien we dat de Japanse beurs momenteel profiteert van goedkopere valuta. De Nikkei 225 index is opwaarts uitgebroken en weet het neutrale koersverloop van de afgelopen maanden achter zich te laten. 

De doorbraak boven de recente toppen heeft de weg vrijgemaakt voor een stijging richting de top van begin 2018 rond 24.129,34 punten.


Concluderend stel ik vast dat ondanks de recente verzwakkingen op de Europese beurzen er zeker nog geen sprake is van paniek en dat beleggers er nog altijd voor kiezen om hun kapitaal in risicovolle assets te beleggen in plaats van safe havens als de Japanse yen.

De ontwikkelingen in Japan bieden Europese beleggers daarom nog de hoop dat ook hier de beurzen op termijn weer opwaarts draaien.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:25 TA: Hollandse aandelen 136
 2. 22 sep TA: Bankendump 304
 3. 21 sep TA: Code oranje op Wall Street 338

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/JPY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 549,35 14:36
  +8,57
  +1,58%
 2. EUR/JPY 122,9395 14:36
  +0,0945
  +0,08%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare