Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Corona-correctie een koopkans? Bijna helft beleggers denkt van wel

Corona-correctie een koopkans? Bijna helft beleggers denkt van wel

48% van de respondenten ziet de corona-correctie als een koopkans, zo blijkt uit de IEX Bull / Bear Enquête. 30% bleef stil zitten terwijl ze geschoren werden, terwijl de overige 22% in ieder geval een deel van zijn beleggingen verkocht.

Het bezoek aan onze website was afgelopen week uiteraard erg hoog. Dit was ook te merken aan het aantal beleggers dat meedeed aan de enquête: 575. Hartelijk dank daarvoor.

Sentiment nu slecht, lange termijn beter

Het mag geen verrassing heten dat het sentiment ten opzichte van de aandelenmarkten op dit moment tot het vriespunt gedaald is. 45% is pessimistisch of zeer pessimistisch. Dit was in februari nog 31%.

Toch kijken de respondenten na deze correctie weer positief vooruit: bijna 37% voorziet voor de komende maand een stijging van de AEX van 2% of meer. Dit was in februari nog 30,8%. Het beeld voor de komende zes maanden ziet er ook rooskleuriger uit: 57% verwacht een stijging van 3% of meer voor de AEX (dit was 46%).

Bull / Bear Indicator duikt onder de 50

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is verder gedaald naar 48,9, vanaf 50,5 in februari (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish). Dat is het laagste niveau sinds juni 2019.

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor maart is als volgt (tussen haakjes de score van februari):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 5,6% (was 7,7%)
 • Optimistisch: 23,5% (was 31,9%)
 • Neutraal: 29% (was 27,9%)
 • Pessimistisch: 27,6% (was 20,8%)
 • Zeer pessimistisch: 14,3% (was 11,7%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 5,4% (was 7,4%)
 • Optimistisch: 22,3% (was 30,8%)
 • Neutraal: 27,1% (was 30,4%)
 • Pessimistisch: 29,9% (was 21,4%)
 • Zeer pessimistisch: 15,3% (was 10%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 36,9% (was 30,8%)
 • Neutraal: 19,8% (was 35,9%)
 • Omlaag: 43,3% (was 33,3%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 57,2% (was 46,2%)
 • Neutraal: 21,9% (was 28,2%)
 • Omlaag: 20,9% (was 25,6%)

Extra vraag

Wij waren benieuwd hoe u omgaat met de paniek rondom het coronavirus en voegden daarom de volgende vraag toe:

Neemt u maatregelen vanwege het coronavirus?

Het grootste gedeelte (48%) van de respondenten is optimistisch ingesteld en ziet de huidige correctie als een mooi koopmoment. 30% verroert geen vin en de overige 22% heeft in ieder geval een deel van de beleggingen van de hand gedaan.

A. Ja, ik heb (een deel van) mijn beleggingen verkocht 22%
B. Ik doe helemaal niets 30%
C. Dit is juist een mooie kans, ik koop bij 48%

Aandelenkeuzes maart

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Galapagos en ASML gooien weer hoge ogen bij de toppers. Ten opzichte van vorige maand hebben Unilever en ING plaatsgemaakt voor Shell en Adyen.

Het minste vertrouwen hebben de responenten in ArcelorMittal, zo blijkt uit het flopperslijstje. Net als vorige maand zitten ook ABN Amro en KPN in het verdomhoekje. Randstad heeft de plek ingenomen van WoltersKluwer.

Toppers maart Stemmen Floppers maart Stemmen
Galapagos +66 ArcelorMittal -54
ASML +37 Randstad -51
Shell +25 ABN Amro -41
Adyen +22 KPN -30

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 07 aug TTW: Open brief aan Aat van Herk 16
 2. 05 aug Twintigers pakken weer leidende positie
 3. 04 aug Experts blijven somber over augustus 2

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Manofaction 3 maart 2020 11:11
  Ik vrees voor een hoop particuliere beleggers, dat ze in een bull trap stappen. Dit coronavirus is niet zelf de crisis, maar zet een economische crisis in gang, die er al lang aan zat te komen, na 10 jaar stijging op grotendeels gebakken lucht van de CB's. Covid is nog maar net in de westerse wereld binnengedrongen en aangezien de overheden niet kunnen optreden zoals China deed, kan dit nog wel eens een grotere explosie van ziekengevallen geven dan in tot op heden in China en Korea. Daarbij is het westen volledig afhankelijk van China en Korea. De echte klappen moeten nog komen.
 2. candyman 3 maart 2020 11:17
  quote:

  Manofaction schreef op 3 maart 2020 11:11:


  Ik vrees voor een hoop particuliere beleggers, dat ze in een bull trap stappen. Dit coronavirus is niet zelf de crisis, maar zet een economische crisis in gang, die er al lang aan zat te komen, na 10 jaar stijging op grotendeels gebakken lucht van de CB's. Covid is nog maar net in de westerse wereld binnengedrongen en aangezien de overheden niet kunnen optreden zoals China deed, kan dit nog wel eens een grotere explosie van ziekengevallen geven dan in tot op heden in China en Korea. Daarbij is het westen volledig afhankelijk van China en Korea. De echte klappen moeten nog komen.


  Daar zit ik ook aan te denken.
  Zou dit de speldenprik zijn die de bubbel lek prikt?
 3. Manofaction 3 maart 2020 12:12
  quote:

  2hansome schreef op 3 maart 2020 11:49:


  Van een bubble is beslist sprake. Maar de meesten die langer mee lopen weten dat als een index door een 'force majeure' 10% tot 15% daalt, de algoritmes van zakenbanken de koers gaan opdrijven. Wat gisteren in de US prompt gebeurde.

  Precies, dat is wat ik bedoeld,e dat grote partijen een bull trap in gang zetten. Met hun alog's. Daarna denderen die bij een volgend slecht bericht weer over elkaar omlaag. Ik zag hetzelfde patroon in 2008/2009.
  Nog een voorbeeld is goud. De grote jongens in de US gingen hun stockverliezen coveren met een tijdelijke verkoop van hun hedge goud. Maar onder de 1600 gaan ze weer terug kopen. Dat gebeurd nu al. De berichten in maart worden al veel slechter dan verwacht, want in Januari ging alles op slot in China. Overigens heeft het mij verbaasd dat die grote jongens zo vol zaten met goud en China ook trouwens. Lijkt erop dat ze dat al maanden geleden hebben ingeslagen. Ergens vanaf oktober werd er ook steeds tussen de$ 1460 en 1550 alles opgekocht.
  Daarom verwacht ik dat goud terugkomt, zeker als ze nu 'dreigen' met een verdere renteverlaging.
 4. redspartian 3 maart 2020 12:18
  beurs heeft toch veel met het sentiment te maken. Ik denk dat veel beleggers positief blijven en niet geloven in komst van de bearmarket, toch zeker niet onmiddellijk.

  Leek me dus logisch om nu in een dipje bij te kopen wat ik doe om nog snel eerder wat overgewaardeerde in portefeuille zelf al wat te corrigeren mocht later nog een correctie volgen.
  Ik zit er verder voornamelijk in voor het dividend want koersen blijken over jaren toch terug te keren.
 5. forum rang 4 poicephalus 3 maart 2020 13:40
  quote:

  aertj schreef op 3 maart 2020 13:02:


  Dus wachten met kopen lees ik duidelijk. Zeker de maand maart afwachten?

  Ik zou ook de maand april afwachten tot de 1e kwartaal cijfers voorbij zijn. Dan pas krijg je inzage in de slachting die plaats vind op de winstcijfers. Het virus is niet leidend , maar de impact op de economie. De besmettingen buiten China gaan nu pas vorm krijgen en daarmee de impact op de economie. Je kunt nu daghandelen en met een kleine winst tevreden zijn. Echt bijkopen voor lange termijn wordt de komende maanden nog veel goedkoper. Deze opleving is een dead cat bounce.
 6. Pazzoppe 3 maart 2020 13:41
  Beurs draait vrijwel uitsluitend om sentiment. Voor lieden die van een gokje houden: het Coronacasino is nog een paar weken (maanden?) open.

  Een heel aardige analyse staat in Traders magazine: www.tradersmagazine.com/news/just-how...

  Puur op basis van historie, waar we natuurlijk nooit op moeten vertrouwen zullen de pessimisten nu denken, is dit met een paar maanden voorbij en gaat de beurs weer naar de plek waar hij, terecht of onterecht, twee maanden geleden stond.
  China geeft positieve berichten af (terecht of onterecht), de USA (Trump) doen of alles onder controle is en Europa loopt er zoals gebruikelijk achteraan met een paar weken vertraging.
  Degenen die lekker aan de bubbel eind vorige jaar hebben verdiend kunnen hun geld nu voor een volgende ronde inzetten. Voor degenen die de rit naar beneden uitgezeten hebben op basis van een langetermijnvisie is er goede hoop op herstel en in ieder geval dividenden. Geen paniek.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 560,84 14 aug
  -9,11
  -1,60%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare