Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggersvertrouwen naar laagste punt in 17 jaar

Beleggersvertrouwen naar laagste punt in 17 jaar

Het drama op de beurzen weerspiegelt zich uiteraard in de resultaten van de IEX Bull Bear Enquête. De Bull/Bear Indicator, dat het Nederlandse beleggersvertrouwen uitdrukt, is onderuit gegaan naar 43,2. Alleen exact 17 jaar geleden, op 1 april 2003, stond de Indicator nog lager, op 42,9.

De extreem hoge bezoekersaantallen op onze website zien we ook terug in het aantal deelnemers aan de IEX Bull Bear Enquête: 1811 beleggers namen de moeite hun verwachtingen door te geven, waarvoor onze hartelijke dank.  

Stemming daalt tot het vriespunt

Waar de stemming onder beleggers vorige maand al wegzakte, is die nu helemaal tot onder het vriespunt gedaald. We beginnen met de economische ontwikkelingen. Maar liefst drie kwart (74,6%) staat daar pessimistisch of zeer pessimistisch tegenover. Dat was in maart nog 41,9%. 

Over de aandelenmarkten in het algemeen is bijna 70% pessimistisch of zeer pessimistisch gestemd. Dat was vorige maand nog 45,2%. Nog maar 14,7% is optimistisch of zeer optimistisch (in maart was dat nog 28%). Voor komende maand verwacht dan ook bijna 71% een daling voor de AEX van 2% of meer. Slechts 16,6% verwacht een stijging van 2% of meer komende maand.

Nog een derde op lange termijn positief

Voor de langere termijn kan de zon wel weer gaan schijnen, denkt ongeveer een derde van de deelnemers (32,8%). Zij verwachten namelijk voor de AEX in de komende zes maanden een stijging van 3% of meer. Kanttekening: in maart verwachtte 57,2% dit nog.

Bull / Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is verder gedaald naar 43,2 vanaf 48,9 in maart (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish). Dat is het laagste niveau sinds 1 april 2003.

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor april is als volgt (tussen haakjes de score van maart):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 2,1% (was 5,6%)
 • Optimistisch: 10,7% (was 23,5%)
 • Neutraal: 12,6% (was 29%)
 • Pessimistisch: 42,6% (was 27,6%)
 • Zeer pessimistisch: 32% (was 14,3%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 2% (was 5,4%)
 • Optimistisch: 12,7% (was 22,3%)
 • Neutraal: 15,6% (was 27,1 %)
 • Pessimistisch: 45,6% (was 29,9%)
 • Zeer pessimistisch: 24,1% (was 15,3%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 16,6% (was 36,9%)
 • Neutraal: 12,7% (was 19,8%)
 • Omlaag: 70,7% (was 43,3%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 32,8% (was 57,2%)
 • Neutraal: 19,3% (was 21,9%)
 • Omlaag: 47,9% (was 20,9%)

Extra vraag

Dan natuurlijk nog de extra vraag: Denkt u dat de bodem inmiddels is bereikt?

Van alle respondenten houdt 12% de moed erin: zij denken dat we vanaf hier weer omhoog mogen kijken. 42,2% denkt dat er eerst nog een daling plaatsvindt voordat we gaan herstellen, maar het grootste gedeelte (bijna 46%) verwacht dat het nog veel erger wordt.

A. Ja, vanaf hier kunnen we weer omhoog kijken 12,0%
B. We zakken eerst nog verder, maar daarna zien we een fors herstel 42,2%
C. Dit gaat nog veel verder naar beneden 45,8%


Aandelenkeuzes april

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Ahold Delhaize gaat aan kop bij de toppers: beleggers zien dat de retailreus profiteert van hamsteraars en online shoppers in deze coronacrisis. Galapagos en ASML blijven als vertrouwde namen in het linkerrijtje staan. Nieuw bij de toppers is Philips: het healthcare-bedrijf kan garen spinnen bij de torenhoge vraag naar medische apparatuur op dit moment.

Bij de floppers is wel duidelijk dat uitzenders, banken en vastgoedbedrijven in het verdomhoekje zitten.

Toppers april Stemmen Floppers april Stemmen
Ahold Delhaize  +258 ABN Amro -243
Galapagos +198 Randstad -223
ASML +116 Unibail-Rodamco -209
Philips +105 ING -110

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 15:00 Experts blijven somber over augustus
 2. 03 aug ABN favoriet voor augustus, Shell en ING bij floppers 12
 3. 31 jul Wat doet de AEX in augustus? Stem! 3

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mr_Baldy 1 april 2020 14:14
  ik vind dat de beurs nog hoog staat, volgens mij onderschat men de gevolgen van het totaal lam leggen van de economie behoorlijk, de echte schade zal pas over een paar maanden zichtbaar gaan worden. in 1929 ging de beurs eerst flink omlaag toen nog even sterk om hoog en halveerde daarna nog 2x. zou zo maar kunnen dat we dit opnieuw gaan meemaken, er word nu helicopter geld gebruikt maar ook dit zal op de langere termijn zijn uitgewerkt en hyper inflatie aanwakkeren. Zou mij niks verbazen als deze crisis uiteindelijk zal gaan leiden tot een totale reset en herverdeling van vermogen.
 2. delusion 1 april 2020 16:29
  Pandemie....en Pandemonium er speelt zoveel tegelijk, waar moet je kijken.

  -verschuiving West naar Azie
  -Olie in Putje
  -Demografische ellende
  -Einde verzorgingsstaat of hernieuwing met nieuwe socialistische ellende
  -Nieuwe GDP boost ronde
  -EU or not EU
  -Brexit
  -Liquiditeiten moeten gepompt blijven
  -Rente
  -Ziekte

  Allemaal toevallig nu
 3. xkinkykongx 1 april 2020 21:20
  quote:

  Mr_Baldy schreef op 1 april 2020 14:14:


  ik vind dat de beurs nog hoog staat, volgens mij onderschat men de gevolgen van het totaal lam leggen van de economie behoorlijk, de echte schade zal pas over een paar maanden zichtbaar gaan worden. in 1929 ging de beurs eerst flink omlaag toen nog even sterk om hoog en halveerde daarna nog 2x. zou zo maar kunnen dat we dit opnieuw gaan meemaken, er word nu helicopter geld gebruikt maar ook dit zal op de langere termijn zijn uitgewerkt en hyper inflatie aanwakkeren. Zou mij niks verbazen als deze crisis uiteindelijk zal gaan leiden tot een totale reset en herverdeling van vermogen.


  Hoe kom je erbij dat de totale economie plat ligt ?
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 557,37 16:45
  -0,36
  -0,06%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare