Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ETF viert 20e verjaardag in Europa

ETF viert 20e verjaardag in Europa

11 april a.s. is een mijlpaal voor een financieel instrument dat het beleggingslandschap in Europa de afgelopen twee decennia gigantisch heeft veranderd: de Exchange Traded Fund ofwel ETF in beursjargon.

De eerste ETF’s werden op 11 april 2000 door Merrill Lynch op de Deutsche Börse gelanceerd, te weten de Dow Jones Euro STOXX 50 en Dow Jones Euro STOXX 50 LDRS ETF's.

Bredere toepassing

De snelle groei van ETF’s de afgelopen tien jaar is opmerkelijk te noemen. Het belegd vermogen in Europese trackers ging begin dit jaar door de grens van 1 biljoen dollar, maar is sindsdien gedaald door de aanhoudende turbulentie op de markt wegens het coronavirus.

Wat vooral opvalt aan het afgelopen decennium, is de veel bredere toepassing van ETF's. Vroeger werden ze met name gezien als tactische instrumenten voor kortetermijnbeleggingen.

Nu worden ze veelal gebruikt als strategische investeringen voor de lange termijn. Grote verschillen tussen nu en 2000 zijn de lopende kostenratio's (LKR) die beleggers betalen voor ETF's en de hervorming van beleggen.

Tarievenoorlog

Een tarievenoorlog tussen een aantal grote spelers heeft ervoor gezorgd dat de jaarlijkse beheerkosten drastisch omlaag zijn gegaan. In de VS zijn er zelfs een aantal fondsen die gratis worden aangeboden.

Kleine instellingen hebben toegang tot hetzelfde product als de grote industrie en de eindbelegger heeft de beschikking gekregen over een breed palet aan uiteenlopende fondsen.

ETF’s zijn ooit ontstaan vanuit een plan van de SEC, een Amerikaans overheidsorgaan inzake het toezichthouden op effectenbeurzen, om meer liquide beleggingsinstrumenten te creëren na de beurscrash in 1987.

In dat perspectief is het goed om te constateren dat ETF’s hun bestaansrecht de vorige maand meer dan bewezen hebben. De bied- en laatspreads waren door onrust in de markt wijder dan gewoonlijk, maar ondanks de grote volatiliteit kon er gewoon doorgehandeld worden.

Ook het stijgende handelsvolume in die periode toont aan dat beleggers zich in tijden van onzekerheid tot ETF's wenden om hun posities opnieuw in evenwicht te brengen of om het risico van portefeuilles af te dekken.

Grote vraagstukken

De evolutie van ETF’s is vermeldenswaard. Ze worden niet langer alleen gebruikt om toegang te krijgen tot markten tegen lage kosten, ze worden nu steeds meer gebruikt als een beleggingsvehikel om positie in te nemen ten aanzien van grote vraagstukken als milieu, technologie, energievoorziening en sociale verandering.

Na een leidende rol te hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Europese ETF-industrie in de afgelopen twintig jaar, is dit een trend waarvan ik verwacht dat deze zich zal voortzetten en groeien.

Meer institutioneel gebruik

Ook zullen we in heel Europa in de loop van de tijd meer institutioneel gebruik blijven zien en het is bemoedigend om te zien dat inmiddels centrale banken ETF's ook gebruiken als hulpmiddel in hun monetaire beleid.

Dit is een erkenning dat ETF’s betrouwbaar zijn in het gebruik en geschikte beleggingsinstrumenten zijn heden ten dage en in de toekomst.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

 1. 11 sep Tracker Tips: Eén ESG-beleggingsoplossing
 2. 04 sep Tracker Tips: Twee thematische trackers
 3. 03 sep Tracker Tips: ESG-ETF’s uitgelicht 16

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Marcel 10 april 2020 11:24
  Dat is ook waarom ik een substantieel deel van de portefeuille in etfs heb zitten. Voor de gemoedsrust. Het is immers gemakkelijker bij etfs grote koersfluctuaties te accepteren in tijden van grote onzekerheid, want positie nemen in de brede markt voorkomt twijfels over individuele titelkeuze. Het dempt verder de kortetermijn uitslagen van de totale portefeuille.
  Aan de andere kant biedt deze gemoedsrust weer ruimte voor het accepteren van flinke kortetermijn bewegingen van individuele aandelen, zodat het beschouwen van de totale portefeuille voor mij emotieneutraal is.
 2. Marcel 10 april 2020 11:25
  quote:

  Marcel schreef op 10 april 2020 11:24:


  Dat is ook waarom ik een substantieel deel van de portefeuille in etfs heb zitten. Voor de gemoedsrust. Het is immers gemakkelijker bij etfs grote koersfluctuaties te accepteren in tijden van grote onzekerheid, want positie nemen in de brede markt voorkomt twijfels over individuele titelkeuze. Het dempt verder de kortetermijn-uitslagen van de totale portefeuille.
  Aan de andere kant biedt deze gemoedsrust weer ruimte voor het accepteren van flinke kortetermijn-bewegingen van individuele aandelen, zodat het beschouwen van de totale portefeuille voor mij emotieneutraal is.

 3. MiMo 14 april 2020 14:32
  De invoering van MiFID2 heeft tot doel om beleggers te beschermen, wat natuurlijk gewenst is in de wereld van financiële producten. De keerzijde hiervan is dat iedereen daardoor wordt geraakt. Het is erg jammer voor de belegger met verstand van zaken(en de Engelse taal machtig) dat men niet in Amerikaanse ETF's mag handelen, gezien het feit dat daar veel interessante trackers zijn die niet op Europese beurzen te verhandelen zijn.
 4. Putschrijvert 16 april 2020 23:18
  quote:

  MiMo schreef op 14 april 2020 14:32:


  De invoering van MiFID2 heeft tot doel om beleggers te beschermen, wat natuurlijk gewenst is in de wereld van financiële producten. De keerzijde hiervan is dat iedereen daardoor wordt geraakt. Het is erg jammer voor de belegger met verstand van zaken(en de Engelse taal machtig) dat men niet in Amerikaanse ETF's mag handelen, gezien het feit dat daar veel interessante trackers zijn die niet op Europese beurzen te verhandelen zijn.

  De communisten nemen Europa over...
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare