Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggersvertrouwen krabbelt iets op

Beleggersvertrouwen krabbelt iets op

Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is  voorzichtig wat opgekrabbeld ten opzichte van vorige maand. In april waren beleggers nog het somberst in 17 jaar, met een Bull Bear Indicator van slechts 43,2. Nu is de barometer opgelopen naar 46,6, wat nog wel behoorlijk bearish is.

Verder springt Randstad eruit bij de floppers, zoveel is wel duidelijk. Ook van Heineken moeten we wegblijven. Positief zijn de respondenten nog altijd over Galapagos en Ahold Delhaize. 

Minder somber

De deelnemers zijn wat minder somber over de economische ontwikkelingen. In april was nog bijna drie kwart pessimistisch of zeer pessimistisch, deze maand is dat 59%. 

Ook het beurssentiment is positiever. Waar vorige maand nog maar 14,7% optimistisch of zeer optimistisch tegenover de aandelenmarkt in het algemeen stond, is dat nu opgelopen naar 38%. Toch is nog altijd 50% pessimistisch of zeer pessimistisch (was 69,7%).

53,6% verwacht een daling van 2% of meer van de AEX de komende maand, dit was vorige maand dik 70%. Het beeld voor de langere termijn (zes maanden) is vergelijkbaar met april.

Bull / Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is gestegen van 43,2 vorige maand naar 46,6 (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish).

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor mei is als volgt (tussen haakjes de score van april):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 5,7% (was 2,1%)
 • Optimistisch: 22,1% (was 10,7%)
 • Neutraal: 13,2% (was 12,6%)
 • Pessimistisch: 34,5% (was 42,6%)
 • Zeer pessimistisch: 24,5% (was 32%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 5,2% (was 2%)
 • Optimistisch: 32,8% (was 12,7%)
 • Neutraal: 21,0% (was 15,6%)
 • Pessimistisch: 31,5% (was 45,6%)
 • Zeer pessimistisch: 18,5% (was 24,1%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 29,4% (was 16,6%)
 • Neutraal: 17% (was 12,7%)
 • Omlaag: 53,6% (was 70,7%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 34,7% (was 32,8%)
 • Neutraal: 18,7% (was 19,3%)
 • Omlaag: 46,6% (was 47,9%)

Aandelenkeuzes mei

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Net als vorige maand zijn de deelnemers positief over Galapagos, Ahold Delhaize en ASML. Philips is bij de toppers verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor betalingsverwerker Adyen. 

Bij de floppers springt Randstad eruit, niet gek gezien uitzenders als één van de eersten de pijn voelen in een crisis. 'Nieuw' in het rechterrijtje is Heineken, dat natuurlijk erg veel last heeft van de sluitingen van uitgaansgelegenheden wereldwijd. Net als vorige maand maken ABN Amro en Unibail-Rodamco de flop 4 compleet.

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
Galapagos +83 Randstad -104
Ahold Delhaize +59 Heineken -74
Adyen +52 ABN Amro -62
ASML +44 Unibail-Rodamco -58


Deze keer vulden 942 deelnemers de enquête  in, waarvoor onze hartelijke dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 05 aug Twintigers pakken weer leidende positie
 2. 04 aug Experts blijven somber over augustus 2
 3. 03 aug ABN favoriet voor augustus, Shell en ING bij floppers 13

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 558,46 06 aug
  -4,59
  -0,82%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare