Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beursexperts blijven somber in juni

Beursexperts blijven somber in juni

Hoewel juni wederom een prima beleggingsmaand was, blijft het pessimisme onder beursexperts overheersen. Slechts 15% ziet het positief in voor deze maand. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van strateeg Corné van Zeijl van Actiam.

Ook bij de vorige peiling waren de pessimisten in de meerderheid. Deze sombere visie bleek niet terecht. De AEX-index liep met maar liefst 5,1% op; de derde sterke beursmaand op rij. Het tweede kwartaal kan hiermee de geschiedenisboekjes in als een uitstekende periode, gelet op de koersstijging van 15,8% voor de AEX (en inclusief dividend zelfs 16,9%).

Daarmee is het verlies voor dit kalenderjaar nagenoeg weggesmolten, ondanks de slechte economische vooruitzichten.

Verwachtingen juni: somberheid troef

Dan de vooruitzichten voor juli. "Mr. Market maakt beleggers bescheiden", stelt Van Zeijl. Nog steeds is meer dan de helft pessimistisch gestemd. Het aantal optimististen daarentegen is nog verder gedaald naar nog geen 15%.

Hiervoor is een lange lijst aan verklaringen aan te voeren, licht Van Zeijl toe. De beursexperts zijn vooral bang voor een mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en andere geopolitieke conflicten.

Ook vrezen enkele experts een mogelijke terugval van het sentiment onder de techbedrijven. Daar is de AEX-index gevoelig voor. Want vijf techbedrijven - ASML, ASMI, Adyen, Prosus en JustEat TakeAway - zijn samen goed voor een weging van maar liefst 30% binnen de AEX-index, zo rekent Van Zeijl voor.

Dat is volgens hem ook de reden waarom de AEX-index het een stuk beter doet dan de Europese aandelenindices. Zo heeft onze hoofdindex de MSCI Europe index dit jaar met maar liefst 8% verslagen. Vooral tussen half maart en half april bouwde de AEX een voorsprong op.

De stemming onder de beursexperts voor juni is als volgt:

 • 14,9% is optimistisch (dat was vorige maand 21,7%)
 • 28,4% is neutraal (tegen 26,7% vorige maand)
 • 56,7% is pessimistisch (was 51,7%)
 • Saldo: -41,8%.

Verwachtingen langere termijn: somberder dan ooit

De verwachtingen voor de komende zes maanden wijken niet veel af van die voor juli. Maar liefst 55% denk dat de AEX het jaar een stuk lager zal uitluiden dan het huidige niveau. Deze uitslag is nog nooit zo negatief geweest sinds de start van deze enquête, in 1999.

Ook hier wordt met de vinger naar de techsector gewezen. Een analist met een lange staat van dienst bracht de 'Nifties-Fifties' uit de jaren zeventig in herinnering. "Toen werd de markt ook geleid door een aantal (50) bedrijven die altijd maar door zou groeien. Maar dat verhaal is in tranen geëindigd", vertelt Van Zeijl. Hij wijst erop dat het toen wel een decennium duurde voordat dat het “Nifty-Fifty”-effect volledig uit de markt was gestroomd.

Dit zijn de verwachtingen voor de langere termijn:

 • 13,4% is optimistisch (dat was vorige maand nog 18,3%)
 • 31,3% is neutraal (tegen 33,3% vorige maand)
 • 55,2% is pessimistisch (dat was 48,30%)
 • Saldo: -41,8

Speciale vraag over Amerikaanse economie

De speciale vraag ging ditmaal over de Amerikaanse economie.

De vraag luidde: Welke factor zal het grootste effect op de Amerikaanse economie krijgen in het komende halfjaar?

De antwoordmogelijkheden waren:

 • De verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump
 • De tweede coronagolf
 • Het mogelijk aflopen van de steuncheques eind juli
 • Oplaaien van onlusten
 • Iets anders...

De experts zijn duidelijk het meest bevreesd voor de effecten van een mogelijke tweede coronagolf, wat misschien niet zo vreemd is gelet op de forse toename van het aantal besmettingen met Covid-19 in de afgelopen dagen. Maar liefst 44% van de respondenten koos voor dit antwoord.

Op de tweede plaats staat de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump. Het belooft een heftige strijd te worden, met een ongekende hoeveelheid moddergooien, zo voorspelt Van Zeijl. Ook een mogelijke handelsoorlog zit veel experts niet lekker.

Aandelenkeuzes juni

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

In tegenstelling tot mei waren de aandelenkeuzes voor juni niet zo denderend, concludeert Van Zeijl. Per saldo zijn de topaandelen 3,8% in waarde gestegen. Dat lijkt mooi, maar steekt een beetje bleekjes af ten opzichte van de stijging van de AEX met 5,1%.

De flopaandelen waren overigens precies in lijn met de index. Een fictief long/short-fonds zou dus 1,4% hebben verloren

Toppers juni Rendement Floppers juni Saldo
Royal Dutch Shell 5 Adyen -10
Galapagos 5 ArcelorMittal -4
Ahold Delhaize 4 ASML -2
ING 3 ABN Amro -2
Prosus 3 Randstad -2
Unilever 3 Just Eat Takeaway -2
    Heineken -2


Keuzes juli

Dan de keuzes voor juni. De veilige aandelen blijven in trek: Ahold-Delhaize en Unilever prolongeren hun positie in de lijst met favoriete aandelen. Shell, dat vorige maand nog in het verdomhoekje belandde, is weer terug bij de toppers. De hogere olieprijs in combinatie met de lagere beurskoers is hiervoor de verklaring, aldus een expert.

Adyen maakt de overstap van de toppers naar de floppers. Na de koerssprint van 31% in mei is de rek er volgens de beursexperts wel zo ongeveer uit. "Vanzelfsprekend is het een veilig bedrijf. Het zal weinig last hebben van de coronarecessie en wellicht zelfs profijt. Maar de koersstijging is een beetje overdreven", licht Van Zeijl toe.

Verder is er algemene somberheid over ArcelorMittal.

Toppers juni Saldo Floppers juni Saldo
Royal Dutch Shell 5 Adyen -10
Galapagos 5 ArcelorMittal -4
Ahold Delhaize 4 ASML -2
ING 3 ABN Amro -2
Prosus 3 Randstad -2
Unilever 3 Just Eat Takeaway -2
    Heineken -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 07 aug TTW: Open brief aan Aat van Herk 13
 2. 05 aug Twintigers pakken weer leidende positie
 3. 04 aug Experts blijven somber over augustus 2

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare