Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Historisch Shelljaar nu nog historischer

(AJK) Zeg maar of de koersreactie wel of niet meevalt. De afschrijvingen vandaag - laatste dag H1 2020, liegen er niet om - maar analisten zijn niet geschokt. Ze verwachtten al zoiets, zeker nadat BP een paar weken geleden $18 miljard wegstreepte.

Met die dividendverlaging naar $0,16 van $0,47 per kwartaal is het al een historisch jaar voor Shell. Voeg daarbij dat het concern midden in een shift zit van vrijwel louter fossiel (olie en gas) naar een heel arsenaal van energiebronnen, waaronder natuurlijk zon en wind, maar ook waterstof.

Het jaar kan nog historischer worden. Vorige week al kondigde het bedrijf aan eind dit jaar flink te reorganiseren. Kortom, iedereen die nattigheid voelt heeft nog ruimschoots de tijd naar iets anders uit te zien? Ik weet niet of het zo is bedoeld, maar die reorganisatie gaat fors zijn. Dat lijkt me duidelijk.  

Nu alle ongelukken samen komen en vallen, kan Shell misschien profiteren of gebruik maken van dat onder druk alles vloeibaar wordt. Lees: bezuinigen of juist investeringen doorvoeren, die anders misschien ondenkbaar waren. Dat is de fantasie, dat Shell met een kickstart een nieuw energietijdperk in gaat.  

Daar moeten we nu voor bloeden, want 2020 is een rampjaar voor Shell: -44% en het dividend naar de filistijnen. Niettemin kan juist hierdoor het concern zich goed voor de toekomst positioneren. Ik denk dat als u groen en duurzaam voor én deze wereld én uw eigen portemonnee wilt zijn, u Shell moet hebben.

Full disclosure: ik ben long.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 15:00 Hold my beer: Steve Ballmer over TikTok
  2. 13:00 Uniek: analisten stellen verwachtingen naar bóven bij
  3. 12:30 UBS haalt auto's uit elkaar. Om chips te tellen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Marc7 30 juni 2020 16:33
    Keerpunt??? IK verwacht binnen n jaar een olieschok. CB's printen zich helemaal t lap lazarus. Papier wordt waardeloos gemaakt dus zorg dat je hard assets hebt. Wat betreft olie, schalie ligt op zn gat, alle grote olievelden ter wereld zijn oud, hebben helemaal niet zoveel reserves als gedacht. 0.3% zwaar gesubsidieerde elektrische auto's.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. Royal Dutch Shell A 12,892 17:39
    +0,204
    +1,61%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare