Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Succesvolle pullback ASML

TA: Succesvolle pullback ASML

Technisch is ASML nog steeds een van de sterkste aandelen van de Nederlandse beurs. Exact een maand geleden besprak ik deze superhalfgeleider, die als een van de eerste aandelen het volledige coronaverlies had ingelopen.

Inmiddels heeft zich een succesvolle pullback voltrokken, waarmee ASML weer een prachtige instapkans heeft geboden. Een uitleg van het pullback-principe vindt u onderaan deze column.

Instapkans

Technisch wist ASML al in mei het all-time high rond €294 te breken, waarmee een langetermijn-koopsignaal is gegenereerd. En technisch bezien is ASML hiermee een prima belegging, vooral voor defensieve portefeuilles.

Voor beleggers die nog onvoldoende belang in deze chipper hebben, zou de recente terugval een mooie nieuwe instapkans bieden.

Op de Tostrams-site hebben we de afgelopen jaren diverse langetermijn-koopadviezen voor deze chipgigant gegeven. Eerdere opnames in de Tostrams defensieve langetermijnportefeuille zijn van 18 maart 2019 (opnamekoers €168), 18 juli 2016 (op 92), 8 september 2014 (75,39) en 10 oktober 2011 (27,15).

Wellicht wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Vandaag bekijk ik nogmaals ASML, alsmede de SOX-index

Succesvolle pullback ASML

ASML heeft eerst de koerspiek van februari rond €294 opwaarts doorbroken. Vervolgens heeft het, in de recente correctie, een hogere bodem boven deze oude weerstand weten te vormen, waarmee een succesvolle pullback is opgetreden. Technisch is de sterke koopconditie hiermee gevalideerd.

Wij hanteren een berekend koersdoel rond €425. Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun van €294,00 (de top van 19 februari) intact blijft. De oude weerstand fungeert nu als eerste steun.

PHLX Semiconductor Sector Index hervat opmars

In de recente correctie vormde de SOX-index een hogere bodem binnen de stijgende trend. Deze PHLX Semiconductor Sector Index, zoals de volledige naam luidt, volgt het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie.

Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

De SOX had eerder, met de doorbraak boven de koerstop van februari, de stijgende trend weten te hervatten, met een nieuw berekend koersdoel rond 2.656 punten.

Zolang de index hogere toppen en hogere bodems weet te vormen, blijft het plaatje positief. Om dat intact te laten, is het wel van belang dat de steun van 1.983,71 punten (de top van 19 februari 2010) standhoudt.

Uitleg pullback

Een bullish pullback weerspiegelt het principe old resistance becomes new support: oude weerstand fungeert als nieuwe steun. De oude weerstand biedt dan een nieuw vangnet.

Een pullback treedt doorgaans op de volgende wijze op:

 • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
 • Vervolgens breekt de koers (bij 1) door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
 • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
 • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij de oude weerstand (bij 2) als nieuwe steun fungeert
 • Het koopsignaal wordt voltooid indien top c wordt gebroken (3).

/grafieken/pbbull.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:15 TA: Technisch nerveus 217
 2. 24 sep TA: Hoe kleiner hoe beter? 151
 3. 23 sep TA: Hollandse aandelen 302

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
319 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 augustus 2020 09:26
  quote:

  pwijsneus schreef op 14 augustus 2020 05:36:


  [...]

  Maar het klopt natuurlijk wel. Die trades en spelregels van jou zijn net zo oppervlakkig als de strategieën voor de ToTo of unibet.

  Je hebt de edge niet makker, sorry to say. Alleen zit je nog in de ontkenningsfase.

  Wat is je winrate?

  lol, weer zo'n emotionele, negatieve reactie

  ik heb genoeg overzichtjes geplaatst, daar staat winrate gewoon in
  feit dat je naar een winrate vraagt, geeft ook aan dat je weinig begrijpt van het wel of niet hebben van een 'edge'

  ik zou zeggen, post zelf eens een overzichtje.. tot die tijd gooi ik het op afgunst, of frustratie in zijn algemeenheid :)
 2. forum rang 7 easy56 14 augustus 2020 09:31
  quote:

  ¯\(°_°)/¯ schreef op 14 augustus 2020 09:26:


  [...]
  lol, weer zo'n emotionele, negatieve reactie

  ik heb genoeg overzichtjes geplaatst, daar staat winrate gewoon in
  feit dat je naar een winrate vraagt, geeft ook aan dat je weinig begrijpt van het wel of niet hebben van een 'edge'

  ik zou zeggen, post zelf eens een overzichtje.. tot die tijd gooi ik het op afgunst, of frustratie in zijn algemeenheid :)
  T valt niet mee voor je Oboema,lijkt wel iedereen je niet begrijpt.
319 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare