Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Buy in May and stay

Na Koninginnedag en de enige vrije dag op Euronext - 1 mei - toch nog maar een column. Ik heb genoten van de vrije dagen door ook even te relaxen. Zoals wel vaker ben ik weer contrair met de meute die denkt dat het weer een makkie wordt de komende maanden.

Oké, er was een downgrade van Spanje en een hele bak misère in Nederland. Zoals:

 • hogere BTW
 • de nullijn voor ambtenaren
 • een crisisbelasting voor de rijken (iedereen met een salaris van 55.000  euro)
 • langer doorwerken
 • in een aantal gevallen geen hypotheekaftrek meer
 • voor de banken een crisisbelasting (anti-bonus)

Nieuws om heel depri van te worden en het zal zeker tot een grote economische krimp gaan leiden en dus uiteindelijk helemaal niet helpen om het tekort tegen te gaan.

Maar er was ook een aankondiging van onze bebaarde vriend Ben B. van de Federal Reserve die een quantitative easing 3 (QE3) gaat beginnen en dus moeten we voor de korte termijn niet luisteren naar Sell in may and go away en voorzichtig positief zijn.

Nu is de Twindicator op de AEX nog steeds short en pas op 316 en een beetje krijgen we een koopsignaal.

Dit kortetermijnverhaal geldt ook voor de AMX. De langeretermijnplaatjes zien er echter veel beter uit. Hoewel ik ook een soort grote hoofd-schouder herken...

In de Duitse DAX zie ik ook een soort hoofd-schouder die de koers (als die lager gaat) zo 1500 punten lager kan brengen. Maar ook geeft de EB-indicator als de DAX iets hoger gaat weer een koop geeft.

De DAX Twindicator geeft op 6909,50 pas weer een koop. Nou ja, pas...

Zoals ik al vorige week ook al benoemde is de Dow Jones gewoon omhoog gegaan en heeft een longsignaal gegeven in de Twindicator.

Dit beeld wordt bevestigd door de S&P 500; die heeft ook een long gegeven.

Geen short?
Ik heb nog twee shorts en daarmee ben ik contrair met collega-columnist Selwyn Duijvestijn. Hij is bullish op Apple  en ik ben voor de korte termijn negatief op dit aandeel. Er zit namelijk wel een enorme gap in dit aandeel en gelukkig ging het vrijdag mijn kant op.

De andere short is Exxon tegenover mijn long in Shell. Hiermee ging ik blijkbaar contrair met collega Edward Loeff. Gelukkig vielen die dag de cijfers van Exxon tegen. Niet dat dit meer dan één dag uitmaakte.

Maar gelukkig voor mij en mijn klanten ging de grafiek van Shell veel harder omhoog en werkte de hedge dus prima. In mijn optiek heeft Shell meer kansen omhoog dan Exxon maar dat weten we natuurlijk pas op de lange termijn. De Amerikanen hebben immers QE3-magic.

De short in Apple heb ik omdat ik geloof dat deze grafiek een klassieker kan worden. Juist de grote volatiliteit aan de top geeft aan dat we enorm voorzichtig moeten zijn.

Even inzoomen en ik zie een enorm gat in de grafiek. Ik denk dat de koers in een gezonde situatie sowieso even een stapje terug moet doen. Dus als ik een klein winstje heb,  ben ik weer weg uit mijn turbo short.

Voor Exxon geloof ik dus niet dat de koers door de weerstand heen gaat.

Een leuke kandidaat om long te gaan vind ik bij de banken die (nog) geen last hebben van de bankentax en dus blijf ik positief op Société Générale.

Dus het wordt waarschijnlijk: Buy in may and go far away (on vacation).


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Column door: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente columns van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. mrt '17 Barsten in Trumps bolwerk 22
 3. mrt '17 Wat maakt het uit? 20

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Net liq 2 mei 2012 12:23
  Beste Cees,

  Ik snap je niet mbt apple.
  Volgens mij heb je te vaak mis gezeten in apple (you cant win them all) dat je nu afwijkt van je eigen visie en indicatoren.

  je schrijft: "De short in Apple heb ik omdat ik geloof dat deze grafiek een klassieker kan worden. Juist de grote volatiliteit aan de top geeft aan dat we enorm voorzichtig moeten zijn." en "Dus als ik een klein winstje heb, ben ik weer weg uit mijn turbo short."

  Hoezo ga je voor een klein winstje? als je naar je indicatoren kijkt moet je voor een klapper gaan toch?

  Ik heb geen idee waar apple naar toe gaat, koersdoel van analisten varieert van 270 tot 720. so nobody knows.
  Maar wel ik zou vasthouden aan je TA anders had je de positie volgens mij niet moeten innemen.

  Correct me if i'm wrong.

  Groet,
  Henk

 2. [verwijderd] 2 mei 2012 13:18
  Je schrijft in je column:
  quote:

  FrankVanDongen schreef:

  Maar er was ook een aankondiging van onze bebaarde vriend Ben B. van de Federal Reserve die een quantitative easing 3 (QE3) gaat beginnen


  Volgens mij heb jij andere bronnen dan ik, want b.v. de Wall Street Journaal schrijft vandaag: Fed Comments Suggests QE3 Remains Unlikely, Despite Economic Uncertainty.

  Bron: blogs.wsj.com/economics/2012/05/01/fe...

  En de markten zien het ook als een uit/af-stel van QE3: De Euro zakt t.o.v. de Dollar. Bij een aankondiging van QE3, zou de Dollar juist dalen i.v.m. inflatie-druk op de USD.

  Kan je ons uitleggen waaruit je concludeert dat QE3 er nu aankomt?
  (ondanks Bernanke's "Nee", is QE3 uiteraard onvermijdelijk op een later tijdstip, waarschijnlijk in het 3e kwartaal ofzo)
 3. deathmetal 2 mei 2012 18:44
  quote:

  Ed78 schreef op 2 mei 2012 13:18:
  Kan je ons uitleggen waaruit je concludeert dat QE3 er nu aankomt?
  (ondanks Bernanke's "Nee", is QE3 uiteraard onvermijdelijk op een later tijdstip, waarschijnlijk in het 3e kwartaal ofzo)  Ben ook erg benieuwd hoe Cees daar aan komt, er is zelfs geen tweet over te vinden, wel genoeg over het feit dat het niet doorgaat
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 565,25 19 okt
  0,00
  0,00%
 2. AMX 847,71 19 okt
  0,00
  0,00%
 3. Apple 115,980 19 okt
  -3,040
  -2,55%
 4. DAX 12.854,66 19 okt
  -54,33
  -0,42%
 5. Exxon Mobil Corp 33,420 19 okt
  -0,680
  -1,99%
 6. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 7. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 8. Royal Dutch Shell A 10,790 19 okt
  -0,074
  -0,68%
 9. Société Générale 12,294 19 okt
  0,000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare