Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: Bitcoin begint het jaar

Prijsanalyse bitcoin: Bitcoin begint het jaar

Het jaar 2020 is goed begonnen voor de meest bekende en beruchte cryptocoin van cryptoland. De bitcoin doet namelijk een YTD van +5,34%. Dat is een prachtig begin als u het mij vraag. Maar kijkend naar de grafiek ligt er meer op de loer.

We pakken vandaag de grafiek even direct. Ik heb namelijk iets interessants ontdekt. Lees mee.

Price discovery

Enkele maanden geleden sprak ik al over de gelijkenissen tussen de grafieken van goud, zilver en bitcoin. Deze gelijkenissen zagen er ongekend interessant uit. Bitcoin wordt immers niet voor niets het digitale goud genoemd en is nog veel schaarser dan goud ooit zal worden. Aan die schaarste hangt een prijs - maar welke prijs eigenlijk?!

Momenteel is bitcoin nog bezig met de price discovery zoals dat met een mooi Engels woord wordt omschreven. Wat is een bitcoin nou waard? Tja, zegt u het maar. In Iran koste een bitcoin vorige week maar liefst $30.000. Dat had te maken met de hyperinflatie waar het land momenteel mee kampt.

De echte waarde van bitcoin en de prijs die daar tegenover hoort te staan is dus nog een raadsel. Die van goud en zilver is sinds jaar en dag bekend. Goud is schaars en werd 1000 jaar geleden al gebruikt als betaalmiddel. Over 1000 jaar is dat waarschijnlijk nog steeds mogelijk. De fase van price discovery hebben de edemetalen dus al achter de rug.

Bitcoin vs. zilver

Toch is er – zoals ik in het begin van deze column al schreef – iets zeer interessants aan de hand. De grafieken van bitcoin en zilver vormen momenteel bijna een exacte kopie. Ik zal het u laten zien.

Bitcoin
Klik om te vergroten

Zilver
Klik om te vergroten

Te zien is dat beide grafieken worden gekenmerkt door een opwaartse beweging en een neerwaartse trend. Zilver is binnen deze neerwaartse trend uitgebroken. Bitcoin is dat nog niet.

Uitbraak ophanden

Kijkend naar de driehoeksformatie die bitcoin momenteel vormt ligt er een uitbraak op de loer. Voor 1 februari zal een uitbraak van minstens $1000 plaatsvinden. En nu is dat toevallig ook net het punt waar de weerstandslijn van de neerwaartse trend ligt. Een uitbraak hieruit is positief.

De vraag blijft echter, welke kant zal de uitbraak op gaan. In 52% van de gevallen breekt een formatie als deze opwaarts uit. Hier kan mooi op worden ingespeeld door het plaatsen van stoplosses en limit orders. Een uitbraak uit de driehoek en/of de neerwaartse trend dient gepaard te gaan met hoog volume om de trend te bevestigen.

Samenvatting

 • De koers vormt momenteel een driehoekpatroon waaruit hij voor 1 februari zal uitbreken;
 • Kans op opwaartse of neerwaartse uitbraak is bijna 50/50;
 • Er is een kans dat de koers bij uitbraak uit de driehoek ook uit de neerwaartse trend schiet;
 • Uitbraak dient gepaard te gaan met hoog volume;
 • Als bitcoin zilver volgt, is dit de bodem.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. geobeo 6 januari 2020 18:31
  quote:

  Dr Joep schreef op 6 januari 2020 18:23:


  Als bitcoin zilver volgt? Mis de correlatie tussen beiden volledig of het zou moeten zijn dat alle criminelen en terroristen elkaar nu met zilverklompjes gaan betalen haha


  Of het zou kunnen zijn dat je er niets van begrijpt, haha.

  Bitcoin is niet anoniem en er zijn er veel te weinig van om serieus interessant te zijn voor criminelen.

  Zilver is o.a. een opslagmedium voor koopkracht. Bitcoin is dat ook o.a, alleen dan digitaal. Nogal logisch dus dat ze samen bewegen.

  Heeft met criminaliteit weinig te maken. Maar blijf vooral lekker NOS kijken.
 2. Keinscheisscoins 6 januari 2020 22:29
  quote:

  HogerOfLager schreef op 6 januari 2020 17:45:  Het is net als met huizenprijzen. Het gaat niet om de waarde, maar wat de gek er voor geeft.  Alle prijzen zijn wat de gek ervoor geeft. Waarde is subjectief namelijk. Een prijs is enkel de consensus tussen al die subjectieve waarderingen.
 3. forum rang 4 efreddy 7 januari 2020 01:10
  quote:

  HogerOfLager schreef op 6 januari 2020 17:45:  Het is net als met huizenprijzen. Het gaat niet om de waarde, maar wat de gek er voor geeft.  Prijzen zijn inderdaad maar wat cijfertjes,heb vorig jaar 22.03% winst gemaakt op mijn goudbelegging in €,in $ was dit maar 18.64 % meer,in goudwaarde 0 % en in Bitcoin zelfs een verlies van 37.9%.
 4. Keinscheisscoins 7 januari 2020 10:20
  Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuw blok op de blokketting gestapeld. Na elke 210000 blokken vindt er een halvering van de beloning plaats. Dat komt overeen met 1458,33 dagen. Gevolgmatig blijkt het 1458 dagen simple moving average deugdelijke steun te bieden voor de prijs. Momenteel staat het SMA 1458 op $4900. Dat is wat ver weg, maar een toenadering zou me niet verbazen.

  digitalik.net/btc/sma1458
 5. forum rang 4 efreddy 7 januari 2020 10:20
  quote:

  de crypto conservatief schreef op 7 januari 2020 09:44:


  Eerlijk gezegd denk ik dat we weer wat omlaag gaan richting $6k. Dat wordt dan wel een heel mooi instapmoment. Maar ik hoop dat ik me vergis en we nu eindelijk doorschieten naar 'where no bitcoin has gone before'.


  Ik hou me niet zozeer bezig met dergelijke voorspellingen over BTC maar meer met het observeren en inspelen op prijsveranderingen.

  Eerlijk gezegd,ik hoop dat je gelijk hebt maar vrees dat je je kunt vergissen.
  Het zou inderdaad een mooi instapmoment zijn als je gelijk hebt.

  Wanneer ik dan toch zelf eens een langere termijn voorspelling maak over BTC heb ik opgemerkt dat ik geen nieuw record verwacht voor 2021 maar dat ik me wel kan vergissen.
 6. PaultW 7 januari 2020 20:06
  quote:

  efreddy schreef op 7 januari 2020 10:20:


  [...]

  Ik hou me niet zozeer bezig met dergelijke voorspellingen over BTC maar meer met het observeren en inspelen op prijsveranderingen.

  Eerlijk gezegd,ik hoop dat je gelijk hebt maar vrees dat je je kunt vergissen.
  Het zou inderdaad een mooi instapmoment zijn als je gelijk hebt.

  Wanneer ik dan toch zelf eens een langere termijn voorspelling maak over BTC heb ik opgemerkt dat ik geen nieuw record verwacht voor 2021 maar dat ik me wel kan vergissen.


  Ik verwacht dat de halving over vier maanden een groot effect gaat hebben op de BTC prijs in euro’s. Ruim twaalf miljoen Bitcoins zijn in 2019 niet verplaatst!!!!
  Veel handel vindt plaats in ‘nieuw gedolven’ BTC. En dat aanbod halveert. En de vraag naar Bitcoin stijgt gestaag. We gaan het meemaken.
 7. forum rang 4 efreddy 7 januari 2020 21:53
  quote:

  PaultW schreef op 7 januari 2020 20:06:


  [...]

  Ik verwacht dat de halving over vier maanden een groot effect gaat hebben op de BTC prijs in euro’s. Ruim twaalf miljoen Bitcoins zijn in 2019 niet verplaatst!!!!
  Veel handel vindt plaats in ‘nieuw gedolven’ BTC. En dat aanbod halveert. En de vraag naar Bitcoin stijgt gestaag. We gaan het meemaken.  Klopt maar na de halving in 2016 duurde het ook toch nog een tijdje vooraleer het vorige record werd doorbroken,pas na dit doorbreken in 2017 begon de echte stijging.Ik verwacht dan ook een nieuwe recordprijs maar die zou toch wel wat langer kunnen aanslepen dan sommige Bitcoin liefhebbers denken,als het wat langer duurt kan er misschien zelfs wat ontgoocheling optreden met verkopen tot gevolg.
  (Dit zou dan wel koopmomenten inluiden).
  Langs de andere kant bij internationale spanningen (en monetaire onrust) gaat Bitcoin wel net als het goud de hoogte in,daar lijkt het er voor beide dan wel goed uit te zien.
 8. Keinscheisscoins 7 januari 2020 22:22
  quote:

  PaultW schreef op 7 januari 2020 20:06:


  [...]
  Veel handel vindt plaats in ‘nieuw gedolven’ BTC.


  Dat is ook de gedachte achter de bodemvorming die gepaard gaat met capitulatie van mijners. De minder efficiënte mijners moeten meer crypto omzetten in fiat om hun rekeningen te kunnen betalen, wat een drukkend effect op de prijs heeft. Zodra deze mijners de handdoek in de ring gooien, verdwijnt een heleboel verkoopdruk uit de markt; waarna de nieuwe uptrend kan beginnen.

  Schijnt nu bij litecoin te gebeuren, Litecoin beweegt vaak net wat eerder dan bitcoin. Spannende tijden.
  cointelegraph.com/news/litecoin-large...
 9. forum rang 4 efreddy 8 januari 2020 00:40
  Er spelen bij een prijsvorming wel een heleboel factoren mee zowel bij crypto als goud ,aandelen etc...

  Dat de handel vooral in nieuw gedolven BTC gebeurt heeft toch ook wel wat te maken met het feit dat er in de heel vroege BTC wel heel wat onzorgvuldigheden zijn gebeurd waardoor sommige ervan niet meer bereikbaar zijn.Bij de toen nog vrijwel waardeloze BTC waren dergelijke onzorgvuldigheden vaak schering en inslag.

  Mijners zijn inderdaad vooral nettoverkopers ,advertentiesites met inkomsten uit $ en crypto maar vooral uitgaven in crypto zijn netto kopers.

  De verschillende leden van deze sites die deze crypto inkomsten ontvangen komen uit verschillende landen maar vooral uit landen waar men het niet zo breed heeft vb Brazilië,Argentinië,China,India,Iran,Nigeria etc en zijn netto verkopers,veeleer gewoon uit noodzaak ,het zijn dus geen echte HODLERS.
  Hier en daar zit er dan wel eens een Belg,Nederlander,Brit,Duitser tussen die het zich wel kan veroorloven deze crypto ontvangsten gewoon bij te houden maar dit zijn toch eerder de uitzonderingen.

  Van de mijnerskant zal inderdaad minder verkoopdruk komen na de halving maar bij stijgende cryptoprijzen word door advertentiesites met deze $ ook minder crypto aangekocht,de treshold word bij de leden dan ook later bereikt wat ook tot minder verkopen leid bij deze leden maar dit gebeurt eerder met wat vertraging omdat er hoe dan ook nog wat eerdere crypto werd aangehouden waarvan de treshold toen nog niet bereikt was toen de prijs nog lager noteerde.

  Ook kent elke website andere tresholds,sommige verlagen die bij stijgende koersen,zo was dit bij bestchange in 2016 nog 30000 satoshi terwijl dit nu 3000 satoshi is,bij getyourbitco.in is die nu 1000 satoshi,bij adsbtc.top is 20000 satoshi nodig om de treshold te bereiken.

  Misschien ook wel 1 van de verklaringen waarom de koers bij de halving in 2016 eerder voorzichtig opliep om pas nadat er een nieuwe recordkoers in 2017 kwam echt de hoogte in te gaan.

  maar het hoeft natuurlijk niet precies op dezelfde manier als toen te gebeuren,de geschiedenis herhaalt zich nooit exact op dezelfde manier,er spelen altijd eveneens verschillende andere factoren mee.

 10. dePool83 9 januari 2020 09:33
  Bijzonder misleidende grafieken hier van Madelon. Check even de tijdsbalk van Bitcoin en zilver en je ziet al snel dat de schaal van deze balk niet hetzelfde is in beide grafieken.
  Op deze manier kan ik de prijs van bitcoin en vleugelmoeren ook naast elkaar leggen en een bijzonder verband zien.

  Foei Madelon!!
 11. Keinscheisscoins 9 januari 2020 10:14
  Willem Middelkoop in gesprek met Paul Buitink over de naderende financiële crisis en de gevolgen voor grondstoffen en bitcoin. Willem legt helder en overtuigend uit hoe de hazen lopen. Een must see, zou ik zo zeggen voor iedereen die zich interesseert in financiële zaken.
  www.youtube.com/watch?v=IZp_JAXyRSI
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare