Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: In de ban van het coronavirus

Prijsanalyse bitcoin: In de ban van het coronavirus

Pas twee maanden na de uitbraak van Covid-19 ofwel het coronavirus, is de paniek op de markt eindelijk voelbaar. Het begint nu dan toch ook eindelijk in de hoofden van de beleggers door te dringen dat het virus catastrofale gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie.

Niet het virus zelf, maar maatregelen om het in te perken jagen beleggers schrik aan. Enkele weken geleden bleek al dat niet alleen de luchvaartmaatschappijen onder druk lagen, maar dat ook auto- en hardwarefabrikanten vreesden voor hun productiecapaciteit. Onder andere Apple en Hyundai voorzagen problemen door de lockdowns van verschillende steden in China.

Ook bitcoin ‘dupe’ van coronavirus

Ook bitcoin ondervond hier gek genoeg hinder van. Enkele weken geleden gaf bitcoinondernemer Marc van der Chijs in de podcast Cryptocast al aan dat hij zich zorgen maakte over de verspreiding van het virus.

Hij benadrukte dat de hashrate (rekenkracht) naar verwachting omlaag zou gaan, omdat ook de miners in China in lockdown zaten. Niet veel later werden er inderdaad miningmachines uitgezet en ook de productie van nieuwe miningapparatuur kwam stil te liggen. Dit zorgde voor een afname van de hashrate.

Ook verwachtte Van der Chijs dat de prijs van bitcoin zou oplopen als gevolg van het virus. Beide ontwikkelingen zouden voor hem gunstig zijn, omdat hij zijn bitcoinminingapparatuur in Canada heeft staan.

Naast bitcoin profiteerde ook goud van de angst omtrent het coronavirus. De koers van goud lijkt dan ook in een stroomversnelling terecht te komen. De enige achterblijvers waren tot nu toe de koersen op de beurzen in Europa en Amerika.

Laatste druppel

Gisteravond werd een trein die onderweg was van Italië naar Oostenrijk tegengehouden. De oorzaak was een vermoedelijk aan Covid-19 lijdend persoon aan boord van deze trein. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. De AEX opende vandaag 3% lager en het is nog de vraag wat het voor Amerikaanse beurs zal betekenen. De schrik zit er in ieder geval goed in.

Beleggers zijn dan ook niet bang om zelf besmet te raken, maar kijken vooral naar de gevolgen voor de economie. De economische activiteit in gebieden die in ieder geval twee weken in lockdown zitten zal natuurlijk drastisch afnemen, wat over de gehele wereld voelbaar zal zijn.

Of de koers van bitcoin, zoals Van der Chijs enkele weken geleden stelde, stijgt als gevolg van economische spanningen rondom het virus, is natuurlijk lastig te achterhalen. Welis het zo dat de koers rond de $10.000 bungelt.

De koers

Zoals vorige week vermeld zakte de koers van bitcoin uit de neerwaartse trend. Dit was absoluut geen reden tot paniek en juist gezond. Zolang de koers niet onder de $9450 zou komen, was deze beweging niets meer dan een gezonde correctie.

De bodies van de candles zijn, zoals te zien op de onderstaande grafiek, niet onder de $9550 geweest. Perfect dus. De kortstondige neerwaartse en zijwaartse beweging maken het mogelijk om de opwaartse trend op een gezondere manier voort te zetten. Momenteel zien we echter nog geen duidelijke bewegingen die duiden op een forse opwaartse uitbraak.

Klik om te vergroten

Wel is zichtbaar dat de koers in een symmetrische driehoek wordt gedrukt. Deze driehoek heeft doorgaans evenveel kans op een opwaartse als op een neerwaartse uitbraak. Bij het traden van deze driehoek wordt dan ook aangeraden om te wachten op bevestiging van de uitbraak.

De beweging die op deze uitbraak zal volgen zal een omvang hebben van ongeveer 500 dollar, wat resulteert in een koersdoel van $10300 opwaarts of $9350 neerwaarts. Vooralsnog geeft de indicator noch het volume zekerheid over de richting van de uitbraak.

Zoals eerder gesteld dient er pas geanticipeerd te worden wanneer de eerste 4-uurs candle buiten de driehoek gesloten is. De koers dient tijdens deze beweging niet onder de $9000 te dalen.

Samenvatting

 • Koers bevindt zich nog steeds in een correctie;
 • Patroon heet een 50/50 kans op een opwaartse of neerwaartse uitbraak;
 • Beweging zal ongeveer 500 dollar omhoog of omlaag zijn;
 • Technisch analisten anticiperen pas bij de uitbraak, waarbij de eerste candle buiten de driehoek sluit, om vervolgens de rit omhoog of omlaag mee te pakken;
 • Tijdens deze beweging moet de koers niet onder de $9000 dalen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast en doet zij de wekelijkse crypto-update in de ochtendspits voor hetzelfde bedrijf. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen.

Volg @Misssbitcoin op Twitter of www.madelonvos.nl

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. geobeo 24 februari 2020 21:45
  quote:

  Twijfels schreef op 24 februari 2020 19:59:


  Dus bitcoin als veilige haven kunnen we ook alweer wegstrepen. Digitaal goud, laat me niet lachen!


  Dit soort reacties zijn heerlijk. Dat bevestigd dat long Bitcoin de juiste positie is. Pas als de apen schreeuwen dat het nog hoger gaat, ga ik verkopen.


  AEX: - 4 %

  Goud & Bitcoin in de plus.

  Dus verder geen idee waar je het over hebt.
 2. guus1111 25 februari 2020 07:18
  quote:

  Twijfels schreef op 24 februari 2020 19:59:


  Dus bitcoin als veilige haven kunnen we ook alweer wegstrepen. Digitaal goud, laat me niet lachen!


  Ik kopieer mijn opmerking van een paar dagen geleden maar even:

  guus1111 schreef op 21 februari 2020 10:43:

  Wat me zo enorm stoort aan dit forum is dat het vooral wordt gebruikt voor allerlei kort door de bocht geschreeuw van mensen die echt geen idee hebben waar het over gaat. Het zou moeten dienen voor een diepgaande discussie met uitwisselen van valide argumenten om elkaar zo wijzer te maken.
 3. PaultW 25 februari 2020 07:33
  quote:

  Snugger schreef op 24 februari 2020 20:20:


  Gegijzeld worden door een virus, da's niet echt des markts... Maar als je niet beter weet kan het waarschijnlijk niet anders!..


  Jij bent regelmatig één van de eersten die reageert op artikelen van Madelon en jouw reactie is steevast negatief. Waarom kijk je hier eigenlijk?
 4. Omnius 25 februari 2020 10:39
  quote:

  Twijfels schreef op 24 februari 2020 19:59:


  Dus bitcoin als veilige haven kunnen we ook alweer wegstrepen. Digitaal goud, laat me niet lachen!


  Het viel me gisteren inderdaad tegen dat Crypto niet mee omhoog ging met goud en zilver. Status van digitaal goud is er dus nog inderdaad niet.
  Wat wel is, is dat crypto zich redelijk onafhankelijk beweegt t.o.v. de beurs; het is gewoon een nieuwe asset class.
  En met al het geld wat wereldwijd een bestemming / rendement zoekt, zal een kleine, niet direct van economie afhankelijke, asset class zoals crypto het heel goed gaan doen komende jaren.
 5. Twijfels 25 februari 2020 11:57
  quote:

  Omnius schreef op 25 februari 2020 10:39:


  [...]

  Het viel me gisteren inderdaad tegen dat Crypto niet mee omhoog ging met goud en zilver. Status van digitaal goud is er dus nog inderdaad niet.
  Wat wel is, is dat crypto zich redelijk onafhankelijk beweegt t.o.v. de beurs; het is gewoon een nieuwe asset class.
  En met al het geld wat wereldwijd een bestemming / rendement zoekt, zal een kleine, niet direct van economie afhankelijke, asset class zoals crypto het heel goed gaan doen komende jaren.  correlates met Nasdaq. Als die zinkt gaan crypto's mee.
 6. forum rang 5 Snugger 25 februari 2020 12:30
  quote:

  PaultW schreef op 25 februari 2020 07:33:


  [...]

  Jij bent regelmatig één van de eersten die reageert op artikelen van Madelon en jouw reactie is steevast negatief. Waarom kijk je hier eigenlijk?
  Ik lees. En mevrouw kan amper op haar methode blijven, het fundamentele krijgt de overhand en dat stoort, daar mag dan een reactie, negatief of niet, tegenover staan...
 7. Superteam 26 februari 2020 00:28
  @PaulW: klopt een aantal reageren standaard negatief op de analyses van Madelon. Zonder dat ze dit beargumenteren/onderbouwen. Zo heeft snugger eind vorig jaar zonder onderbouwing/analyse aangegeven dat Bitcoin binnenkort op nul staat (Een (kwestie van maanden...). Een flink aantal geeft gelukkig goed onderbouwd reactie. Zelf luister ik ook wel eens naar de wekelijkse cryptocast van BNR radio. Erg interessant en bijv. verschillende analyses via bijv. Twitter zoals rekt capital / josh rager etc. Bitcoinmagazine ook altijd interessant. Uiteraard is het advies Do Your On Research (DYOR). Maar eh heb jij nog tips waar je je info vandaan haalt?
 8. Duym 26 februari 2020 08:55
  quote:

  Twijfels schreef op 24 februari 2020 19:59:


  Dus bitcoin als veilige haven kunnen we ook alweer wegstrepen. Digitaal goud, laat me niet lachen!

  De gouden spijker op de kop. Bitcoin is de tegenpool van goud: als mensen op hun centen moeten passen omdat er mogelijk barre tijden aanbreken, dan tomen de bitcoin-gokkers zich wijselijk in.
 9. geobeo 26 februari 2020 20:10
  quote:

  TA=verlies schreef op 26 februari 2020 11:08:


  Iets wat digitaal is, is bij voorbaat niet te vergelijken met goud. Fysiek goud draait nl. Erom dat het fysiek is .. iemand die dat met elkaar gaat vergelijken snapt er helemaal nix van. Store of value argument is niet te vergelijken.


  Met die logica is een stuk plastic ook enorm waardevol, want het is fysiek.


  Onzin redenering dus.


  Goud is waardevol, omdat het schaars is en verhandelbaar is. Net als Bitcoin. En in tegenstelling tot fiat geld, want dat is niet schaars en is onbeperkt.
 10. Keinscheisscoins 26 februari 2020 20:28
  quote:

  Twijfels schreef op 26 februari 2020 09:54:


  Het is moeilijk te verkroppen voor de echte believers he. Bitcoin gedraagd zich niet als veilige haven. Wordt alleen gekocht om te gokken op een stijging. En dat blijkt maar weer. Pump en dump.


  Staat geen argument tussen. Nouriel Roubini kennen we wel. Die snapt het nog niet zo goed. Ik zal de link even bekijken.

  Link bekeken. Is uit januari 2018 en geeft alle standard anti-crypto en anti-bitcoin antwoorden. Roubini snapt geld niet, snapt Oostenrijkse School economie niet en komt, Godbeterehet, met het intrinsieke waarde argument, wat niet bestaat: alle waarde is subjectief immers. Het is wel duidelijk: je lult uit je nek. Dat is verder prima. Je bent niet de enige.
 11. PaultW 26 februari 2020 21:32
  quote:

  Superteam schreef op 26 februari 2020 00:28:


  @PaulW: klopt een aantal reageren standaard negatief op de analyses van Madelon. Zonder dat ze dit beargumenteren/onderbouwen. Zo heeft snugger eind vorig jaar zonder onderbouwing/analyse aangegeven dat Bitcoin binnenkort op nul staat (Een (kwestie van maanden...). Een flink aantal geeft gelukkig goed onderbouwd reactie. Zelf luister ik ook wel eens naar de wekelijkse cryptocast van BNR radio. Erg interessant en bijv. verschillende analyses via bijv. Twitter zoals rekt capital / josh rager etc. Bitcoinmagazine ook altijd interessant. Uiteraard is het advies Do Your On Research (DYOR). Maar eh heb jij nog tips waar je je info vandaan haalt?


  Ik weet niet of jij net begint met crypto, ik zit er wat dieper in, vooral ook in de techniek erachter,

  Vrienden adviseer ik af en toe te kijken naar Ivan on Tech. YouTube kanaal met 200.000 leden. Hij komt als een atomische klok iedere dag live. Hij drinkt zijn koffie zwart zonder melk en suiker :-)

  Pompliano op Twitter kun je ook volgen, als tegenwicht Peter Schiff, die in negatief over BTC. Pomp was gisteren nog op CNN.
  Medium artikel PLAN B kun je ook lezen.
  Buffet is negatief en snapt BTC niet. Net zoals hij AMAZON en Google niet snapte.

  Maar belangrijkste is white paper van `S. NAKAMOTO. Daar kun je lezen hoe Bitcoin echt werkt.35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare