Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Persoonlijk drama, advies gevraagd

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Bearish0808 5 maart 2020 17:10
  Hallo,

  Wat ik hier ga delen is erg persoonlijk en doet mij veel pijn. Erg getwijfeld of ik dit verhaal op internet wil zetten, maar ga het toch doen.

  Ik heb vorig jaar mijn ouders overtuigd om een deel van hun vermogen te beleggen .Dit omdat ze rendementsheffing betaalden in box 3. Het gaat om een bedrag van EUR 50.000. De gedachte hierachter was dat ze mij 100.000 wilden schenken voor een huis. Met de eventuele winsten zou ik mijn studieschuld aflossen.
  Ik heb ze geen gouden bergen beloofd, maar was ervan overtuigd dat in de bullmarkt wel een goed rendement behaald kon worden.

  Ik heb dit gespreid belegd in turbo's met een hefboom van tussen de 2 en de 5. Erg dom natuurlijk omdat het risico te groot is hiermee. Het ging de 1e maanden echter zo goed dat ik de risico's niet inzag. Vorige maand op 15 Januari had ik 89.400 euro op de beleggingsrekenng staan. Mijn ouders waren tevreden en wilden cashen. Ik kon met deze kleine 40K winst 1x keer mijn studieschuld aflossen. Toch heb ik dit niet gedaan omdat ik meer wilde. Kort daarna storten de markten in met het coronoavirus. Ik zat in een 4tal posities en heb deze veel te lang aangehouden omdat ik dacht mijn lage stop-loss limieten niet gehaald zouden worden en de beleggingen zich zouden herstellen.

  Inmiddels is het zo hard naar beneden gegaan (hoofdbelegging -20% * 3,61 hefboom die alleen maar mee toenam naarmate het verlies groter werd.). Met zeer groot verlies moeten verkopen.
  Er is nu nog maar 8000 euro over van de 50.000.

  Ik voel me zo stom dat ik het geld van mijn ouders grotendeels vergokt heb. Zo voelt het Zeker nadat ik minder dan 4 weken geleden nog op 90.000 stond.

  Ik zit nu inmiddels in de volgende fase:

  Ga ik mijn verlies accepteren en nooit meer een euro beleggen. Keurig sparen en dit proberen te vergeten (zal ik waarschijnlijk de rest van mijn leven een zuur gevoel bij houden)
  Of ga ik voorzichtig weer beleggen en dit keer verstandig. Geen turbo's, zeer gespreid en voor de lange termijn. Misschien dat ik nog een paar procent rendement kan maken dit jaar.

  Met mijn ouders heb ik de volgende afspraak gemaakt:

  Ik ga de resterende 10 maanden van 2020 elke maand 1800 euro naar hun spaarrekening storten. Gelukkig heb ik een goed salaris en lukt dit gemakkelijk,
  Dan is de sitatie eind Dec 2020 als volgt: = 8000 (nog over van de inleg) + 10*1800 = 26.000. Dan hebben we 50% van de inleg weer terug. Dat is nog enigzins acceptabel.

  k ben nu 30 en het is nog niet te laat voor mij om een goede financiele toekomst te hebben. Het voelt alleen mentaal zo k*t. Ik voel me letterlijk mentaal gebroken door dit verlies. Ik denk er continue aan.
  Nu zullen veel beleggers dit enigszins herkennen in mindere mate denk ik.

  Het is nu zaak om dit op te lossen. Wat is verstandig? Mijn ouders hebben zelf voorgesteld om nog een keer 30.000 te investeren om zo wat rendement te maken. Dit twijfel of ik dit wel wil. Ik wil niet nog meer van hun geld vespelen. Ook al wat dit geld voor mij bestemd. Bovendien vertrouw ik de markt niet momenteel. Coronavirus is 1 ding, maar we zaten ook daarvoor al in de laatste fase van de cyclus.

  Conclusie voor mijzelf is dat ik extreem stom ben geweest door zoveel risico te nemen, 40.000 winst had en meer wilde. Nu is bijna alles weg. Het is echt een emotionele rollercoaster geweest. Dit wil ik niet meer zo.
  Wie kan mij een goed onderbouwd advies geven? Nooit meer beleggen?
 2. forum rang 5 hjs64 5 maart 2020 17:43
  @Bearish0808, je zou het ook als leergeld kunnen zien, zuur ja, maar je bent nog jong. Ergens hoort zoiets bij het leven. Ben zelf een stuk voorzichtiger, uitsluitend aandelen. Heb me eens (tijdens de Irak crisis) aan effectenkrediet gewaagd. Is goed gekomen maar nooit weer. Overigens best dapper van je om dit te posten.
 3. Bearish0808 5 maart 2020 17:51
  Is er überhaupt een reële mogelijkheid dat ik zo een groot bedrag met verstandig normaal beleggen terugverdiend? Daar zou je bij 5% per jaar rendement echt jaren over doen. Ik denk dat ik gewoon moet accepteren dat dit geld verloren is, hoe zuur het ook is. En verder gaan met mijn leven. Het is tenslotte maar geld, andere dingen zijn belangrijker.
 4. forum rang 5 hjs64 5 maart 2020 18:03
  quote:

  Bearish0808 schreef op 5 maart 2020 17:51:


  Is er überhaupt een reële mogelijkheid dat ik zo een groot bedrag met verstandig normaal beleggen terugverdiend? Daar zou je bij 5% per jaar rendement echt jaren over doen. Ik denk dat ik gewoon moet accepteren dat dit geld verloren is, hoe zuur het ook is. En verder gaan met mijn leven. Het is tenslotte maar geld, andere dingen zijn belangrijker.

  Vind ik een gezonde reactie van je. En maak je er niet druk over dat je het gepost hebt, response komt van mensen die je toch niet kent, 'so who the f*ck cares'. Beter zo, anoniem, dan in je persoonlijke omgeving.
 5. forum rang 7 josti5 5 maart 2020 18:14
  Anderen zullen wel weer over mij heenvallen, maar waarom stop je die resterende 8000 niet in Steinhoff?
  Dat zijn voor deze huidige pennystock zo'n 80.000 aandelen.
  Lekker laten staan, en bij voorbeeld op koers 0,50 je winst nemem.
  Ik zou zeggen: snuffel eens rond op de betreffende draad.
  Natuurlijk zijn er zowel voor- als tegenstanders, maar imo is Steinhoff too big to fall.
 6. Johnny Money 5 maart 2020 18:16
  quote:

  Bearish0808 schreef op 5 maart 2020 17:51:


  Is er überhaupt een reële mogelijkheid dat ik zo een groot bedrag met verstandig normaal beleggen terugverdiend? Daar zou je bij 5% per jaar rendement echt jaren over doen. Ik denk dat ik gewoon moet accepteren dat dit geld verloren is, hoe zuur het ook is. En verder gaan met mijn leven. Het is tenslotte maar geld, andere dingen zijn belangrijker.


  Héél herkenbaar, ik heb een vergelijkbaar bedrag verloren in de jaren negentig (nog vóór het internet tijdperk) met het ongedekt schrijven van opties tijdens de zogenaamde Campinghausse . Jaren helemaal niks meer gedaan en in 2012 toch weer langzaam begonnen. Ondertussen heb ik zo goed als alles terug verdiend met het gedekt schrijven van opties. Door schade en schande wordt je wijzer. Dus het kan wel.
  Mijn tip, investeer in goeie aandelen en wacht gewoon af en/of schrijf hier een optie op voor extra rendement. Maar verdiep je er eerst goed in voor je met opties begint.
  Het is nu een schrale troost, maar er zijn ergere dingen. Je hebt blijkbaar een goed salaris dus uiteindelijk kom je hier wel overheen. Succes!
 7. forum rang 8 ff_relativeren 5 maart 2020 18:25
  @ Bearish0808,

  een stukje reflectie zoeken is een goede eerste stap.
  Beseffen dat je te hebberig ging worden (en te lang bleef zitten) is ook een goede stap.
  De allerbeste stap die je gezet hebt, is het besluit om je ouders terug te betalen.

  Ik denk dat je een paar hele belangrijke lessen geleerd hebt met dit avontuur.

  1. Hefbomen kunnen je in een ongecontroleerde situatie brengen ;
  2. Veel eerder winst nemen. Bijvoorbeeld iedere 4% ;
  3. Veel eerder verlies nemen. Bijvoorbeeld bij iedere 5% daling ook 5% belegging verkopen ;
  4. Nooit meer randprodukten nemen waar je geen grip op hebt. Alleen gewone aandelen ;
  5. Nooit meer zo maar beleggen. Wacht met inkopen tot de beurzen
  - net zoals de afgelopen dagen - 10% tot 15% naar beneden zijn gestort ;
  6. Nooit meer beleggen met geleend geld. Speel alleen met je eigen geld ;
  7. Je ouders hadden een beter gevoel voor timing. Luister wat meer naar ze als je blijft beleggen.


  Nog 1 laatste tip ; blijf de komende 3 jaren je ouders terugbetalen,
  zodat je over 3 jaar echt tot het laatste dubbeltje alles terug betaald hebt.
  Dan zul je je ouders weer makkelijker kunnen aankijken. En je zult ook een beter gevoel over jezelf krijgen. Je hebt weliswaar een fout gemaakt met hun geld, maar je bent in een positie om de schade ongedaan te maken.


  Succes.
 8. forum rang 7 Kaspersky 5 maart 2020 18:25
  Ik beleg 15 jaar in principe zonder opties, turbo's enz. Dit zijn producten met een risico dat te hoog ligt. Het zijn vooral de instituten die ze aanbieden die precies het risico kennen (en de stoploss op bepaalde niveaus zetten).

  Wat je het best kan doen? Soms is het goed om even met een aantal in gesprek te gaan -> bijvoorbeeld een adviseur. Bij ING vrijblijvend een gesprek gehad en ze geven algemeen feedback over het risico.
 9. forum rang 9 objectief 5 maart 2020 18:45
  quote:

  Bearish0808 schreef op 5 maart 2020 17:10:  Conclusie voor mijzelf is dat ik extreem stom ben geweest door zoveel risico te nemen, 40.000 winst had en meer wilde. Nu is bijna alles weg. Het is echt een emotionele rollercoaster geweest. Dit wil ik niet meer zo.
  Wie kan mij een goed onderbouwd advies geven? Nooit meer beleggen?  De beurs stijgt en daalt, dat heb je nu ervaren. Waarschijnlijk zat de fout in de keuze van de juiste aandelen, anders kun je nooit zoveel verliezen.
  Kortom: opnieuw in turbo's is de snelste manier om je verlies goed te maken.
  Wel even wachten tot de eerste signalen komen dat het coronavirus voorbij is.
 10. forum rang 7 Kaspersky 5 maart 2020 18:48
  quote:

  objectief schreef op 5 maart 2020 18:45:


  [...]

  De beurs stijgt en daalt, dat heb je nu ervaren. Waarschijnlijk zat de fout in de keuze van de juiste aandelen, anders kun je nooit zoveel verliezen.
  Kortom: opnieuw in turbo's is de snelste manier om je verlies goed te maken.
  Wel even wachten tot de eerste signalen komen dat het coronavirus voorbij is.

  Een probleem oplossen door nog een keer extra risico te nemen? Het is beter dat hij in gesprek gaat.
 11. forum rang 5 !@#$!@! 5 maart 2020 19:23
  quote:

  Bearish0808 schreef op 5 maart 2020 17:51:


  Is er überhaupt een reële mogelijkheid dat ik zo een groot bedrag met verstandig normaal beleggen terugverdiend? Daar zou je bij 5% per jaar rendement echt jaren over doen. Ik denk dat ik gewoon moet accepteren dat dit geld verloren is, hoe zuur het ook is. En verder gaan met mijn leven. Het is tenslotte maar geld, andere dingen zijn belangrijker.


  Ja dat is idd het beste. Accepteer je verlies , ga door de stages van rouw en kom tot het punt dat je jezelf kan vergeven. Dit verlies maak je idd niet meer goed, tenzij je weer gaat gokken.
  Echter je verlies proberen terug te winnen is garantie voor meer verlies !
 12. Bearish0808 5 maart 2020 21:57
  Ik heb het gewoon verpest. Niet eens een maand geleden 40.000 pure winst, nu is alles verdampt.

  Mijn ouders willen zelfs nog meer inleggen om het verlies goed te maken. Maar ik voel mij gewoon niet meer comfortabel om nog meer te riskeren.

  Stel ik investeer nu 40.000, wat zou verstandig zijn? 40.000 euro in aandelen Apple beleggen? Of 40.000 in het MSCI FONDS? of gewoon lekker op de spaarrekening laten staan en geld verliezen door inflatie en belasting?

  Ik denk dat 40.000 euro in Apple steken( aandelen, dus geen turbo oid) voor de langere termijn nooit slecht kan zijn.

  Het ergste vind ik alleen dat het niet mijn eigen geld is geweest, maar het zuur verdiende geld van mijn ouders. Die hebben na een leven lang werken best wat geld opgebouwd. Wat ik vervolgens verlies op de beurs.
 13. forum rang 7 josti5 5 maart 2020 22:05
  Ja, je moet wel heel zeker zijn van je zaak, als je voor een ander belegt.
  Ik heb het ook gedaan, maar altijd met de uitdrukkelijke mededeling, dat het óók fout kan gaan, en men de inleg helemaal kwijt kan zijn.
  Dat maakt mensen ook voorzichtiger met de hoogte van hun inleg.
  Gelukkig is het in alle gevallen goed gegaan, maar het legt toch een extra druk op je schouders, en ik begin er dan ook niet meer aan.
 14. Jackpot1983 5 maart 2020 22:12
  Spreiding. Gaat misschien niet zo hard als de meeste willen maar is het allerbeste. Ik heb geld in verschillende trackers, etf's en koop dividendaandelen en wat gekke dingen. Heb aardig wat vastgoed een hypotheek verstrekt en ook nog 20% van mijn totale vermogen liquide.

  Heb je eenmaal een mooie gespreide dividendportefeuille kan je telkens van het ontvangen dividend nieuwe aandelen kopen. De sneeuwbal wordt zo steeds groter.
 15. Halte 5 maart 2020 22:15
  Op zich was je idee om met die 50.000 vrij risicovol te gaan beleggen met turbo’s, gezien de markt tot enkele weken geleden, niet eens verkeerd nu je door de keuze op een grote virtuele winst hebt gestaan die je had kunnen incasseren maar dus niet hebt gedaan; het bekende “ik wil nog meer winst” of “ ik wil perse mijn verlies goedmaken” effect heeft je de das heeft omgedaan. Het is daarnaast oneindig veel moeilijker om van 8.000 weer 50.000 te maken dan dat het was om van 50.000 , 90.000 te maken. De les die je hebt geleerd komt je hoop ik in vervolg van je beleggers leven nog van pas en doe het dan met je eigen verdiende geld en bijvoorbeeld niet met een toekomstige erfenis van je ouders want dan voelt verlies nog veel onprettiger !
 16. Johnny Money 5 maart 2020 22:15
  quote:

  Bearish0808 schreef op 5 maart 2020 21:57:


  Ik heb het gewoon verpest. Niet eens een maand geleden 40.000 pure winst, nu is alles verdampt.

  Mijn ouders willen zelfs nog meer inleggen om het verlies goed te maken. Maar ik voel mij gewoon niet meer comfortabel om nog meer te riskeren.

  Stel ik investeer nu 40.000, wat zou verstandig zijn? 40.000 euro in aandelen Apple beleggen? Of 40.000 in het MSCI FONDS? of gewoon lekker op de spaarrekening laten staan en geld verliezen door inflatie en belasting?

  Ik denk dat 40.000 euro in Apple steken( aandelen, dus geen turbo oid) voor de langere termijn nooit slecht kan zijn.

  Het ergste vind ik alleen dat het niet mijn eigen geld is geweest, maar het zuur verdiende geld van mijn ouders. Die hebben na een leven lang werken best wat geld opgebouwd. Wat ik vervolgens verlies op de beurs.


  Misschien eens kijken naar ASML, neusje van de zalm met een uniek produkt (zie ASML draadje).
110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 557,73 +2,28%
EUR/USD 1,1760 -0,14%
Germany30^ 12.662,50 +0,12%
Gold spot 1.973,80 -0,12%
LDN100-24h 6.016,34 +1,21%
NY-Nasdaq Composite 10.902,80 +1,47%

Stijgers

PostNL
+11,55%
Avantium
+9,22%
Fugro
+7,28%
Alfen ...
+7,16%
Pharming
+6,53%

Dalers

UNIBAI...
-6,27%
Wereld...
-4,72%
Air Fr...
-3,41%
Euroco...
-2,88%
Heineken
-2,04%

Nieuws Forum Meer»

(2)

suske wiet op 4 aug 2020 00:38
(14)

Admin op 4 aug 2020 00:05
(3)

FairValue op 3 aug 2020 22:31
(12)

Suriname op 3 aug 2020 22:14
(5)

rationeel op 3 aug 2020 21:34

Column Forum Meer»

(267)

LT-Gokker op 4 aug 2020 01:01
(12)

HvR88 op 4 aug 2020 00:39
(6)

*direct* op 3 aug 2020 19:45
(1)

PietKeizer op 3 aug 2020 18:42
(59)

PaulShostakovich op 3 aug 2020 17:45
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare