Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Maak haast met innovaties om uitstoot te verminderen'

Gepubliceerd op 2 juli 2020 07:38 | Views: 1.423

PARIJS (AFN) - Het lukt landen en bedrijven over de hele wereld niet om aan hun beloften over minder uitstoot van schadelijke stoffen te voldoen als er niet meer haast wordt gemaakt met duurzame innovaties. Daarvoor waarschuwt het internationale energieagentschap IEA.

"Er bestaat vandaag de dag een grote kloof tussen de klimaatdoelstellingen die overheden en bedrijven voor zichzelf hebben gesteld en de huidige stand van betaalbare en betrouwbare energietechnologieën om deze doelstellingen te kunnen realiseren", aldus IEA-directeur Fatih Birol.

Om de emissiedoelen te bereiken, waarbij landen en bedrijven tegen 2050 de uitstoot naar nul hebben gebracht, zijn ze afhankelijk van technologieën die nu nog niet op de markt zijn. Zonder versnelling van de innovatie zullen volgens de in Parijs gevestigde instantie, de doelen niet worden gehaald.

Zware industrieën

Het IEA wijst in het bijzonder op vervuilende sectoren waar alternatieven om de uitstoot omlaag te brengen nog nauwelijks voorhanden zijn zoals in de scheepvaart en in zware industrieën zoals de staal-, cement- en chemische industrie.

Het innovatieproces om een product van het onderzoekslaboratorium op grote schaal in de markt te zetten, duurt lang en succes is daarbij niet gegarandeerd, waarschuwt het IEA. Als voorbeeld noemt het agentschap de ontwikkeling van zonnepanelen en accu's voorafgaand aan het stadium waarin die zich nu bevinden. "De tijd is nu nog korter", zo klinkt het.

Schone technieken noodzakelijk

Verder wijst het IEA op de noodzaak om bestaande schone technieken zoals windmolens, elektrische voertuigen en bepaalde toepassingen voor afvang, gebruik en opslag van CO2 blijvend de innoveren. Dit om de kosten omlaag te krijgen en de toepassing ervan te versnellen.

Ongeveer driekwart van de aanstaande reducties van uitstoot van schadelijke stoffen, die nodig zouden zijn om de wereld op een duurzaam pad te brengen, zal volgens het IEA-rapport afkomstig zijn van technologieën die nog niet tot volle wasdom zijn gekomen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare