Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Opnieuw flink lagere kwartaalwinst voor ING'

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 14:03 | Views: 10.883

ING 18 sep

6,60 -0,19 (-2,80%)

AMSTERDAM (AFN) - ING kreeg het in het tweede kwartaal opnieuw zwaar te verduren door de coronacrisis. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg gaan er in doorsnee vanuit dat de winst net als in het eerste kwartaal flink is gekelderd. De bank presenteert zijn kwartaalcijfers donderdag voorbeurs. Dat wordt dan de eerste keer dat Steven van Rijswijk als topman de resultaten toelicht. Hij is de opvolger van Ralph Hamers, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij de baas wordt van de Zwitserse bank UBS.

De onderliggende baten schatten de analisten in doorsnee op bijna 4,5 miljard euro, tegen bijna 4,7 miljard euro in het tweede kwartaal van 2019. Daarop zal ING naar verwachting een onderliggende winst voor belastingen rapporteren rond de 772 miljoen euro. Dat was een jaar terug nog meer dan 2 miljard euro. De onderliggende nettowinst is volgens de analistenschattingen gekelderd tot circa 610 miljoen euro, van ruim 1,4 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

ING maakte vorige week zelf bekend in ieder geval circa 300 miljoen euro af te moeten schrijven. De boekhoudkundige ingreep is nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Deze zogeheten afschrijving op goodwill drukt ook op de kwartaalwinst.

Geld opzij gezet

Net als andere grote banken zag ING zich in het eerste kwartaal al genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen kwamen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in de problemen. Ook had de bank in de eerste fase van de crisis al meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven.

De kwartaalresultaten die ING in mei presenteerde, waren wel beter dan analisten vooraf hadden verwacht. Er ging in totaal 661 miljoen euro naar de stroppenpot. Volgens marktvorsers was dat nog betrekkelijk weinig gezien de omvang van de huidige crisis. Ze zijn dan ook erg benieuwd hoeveel geld er dit keer apart gezet moet worden.

ING moet de laatste jaren ook extra kosten maken in verband met zijn inspanningen om witwassen tegen te gaan. Onlangs werd nog een grote stap gezet op dit vlak. ING, ABN AMRO, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank kondigden aan hun krachten te bundelen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Een gezamenlijke organisatie die individuele transactiegegevens bij elkaar brengt en doorspit op aanwijzingen van criminele netwerken, begint naar verwachting eind dit jaar de eerste gegevens te verwerken en is over anderhalf jaar volledig operationeel.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 84% zegt kopen 44 stemmen

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Verzamelaar 4 augustus 2020 14:47
  quote:

  tolick schreef op 4 augustus 2020 14:43:


  Denk dat als er aan het einde van het jaar nog 30 % over is van ING en ABN kwa koers het aardig wat zal zijn. ER komt nog zoveel elende aan vanmiddag onder de 550 !


  Is het echt nodig om dat verhaal over 'vanmiddag onder de 550' onder alle nieuwsberichten te posten? Heb je ook onderbouwing?
 2. barondehuile 4 augustus 2020 14:58
  quote:

  tolick schreef op 4 augustus 2020 14:43:


  Denk dat als er aan het einde van het jaar nog 30 % over is van ING en ABN kwa koers het aardig wat zal zijn. ER komt nog zoveel elende aan vanmiddag onder de 550 !


  Snap hier niets van; wat wil je nu eigenlijk zeggen? Beter is niets te zeggen als je er geen verstand van hebt.
 3. barondehuile 4 augustus 2020 15:05
  Overigens.......... blijkbaar nog steeds winst verwacht bij ING. Dat kunnen niet alle banken zeggen.....dus op naar de toekomst wanneer alles genormaliseerd is en de "ongeduldigden" hun aandeeltjes weer tegen een hogere prijs moeten terug kopen. Na 40 jaar actief op de beurs kan ik in de meeste gevallen beamen dat..........Ongeduld=verlies; geduld=winst
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare