Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Staalconcern ArcelorMittal optimistischer na moeizaam 2019

Gepubliceerd op 6 februari 2020 07:30 | Views: 6.031 | Onderwerpen: staal

ArcelorMittal 18 sep

11,53 +0,08 (+0,66%)

LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal, 's werelds grootste staalproducent, is voor dit jaar optimistischer gestemd over de staalvraag in zijn belangrijkste markten, na een zeer moeizaam 2019. Dat maakte het in Amsterdam genoteerde bedrijf bekend bij de publicatie van kwartaal- en jaarcijfers.

Over heel 2019 zag ArcelorMittal zijn bedrijfsresultaat bijna halveren tot 5,2 miljard dollar van 10,3 miljard dollar een jaar eerder. De omzet zakte naar 70,6 miljard dollar van 76 miljard dollar in 2018. ArcelorMittal kampte met lagere staalprijzen en een zwakkere vraag. In het vierde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat, de belangrijkste winstgraadmeter bij de onderneming, 925 miljoen dollar. Dat was ruim 1 miljard dollar in de voorgaande periode en bijna 2 miljard dollar een jaar eerder.

"2019 was een zeer moeilijk jaar, wat duidelijk is terug te zien in de aanzienlijk lagere winstgevendheid", verklaarde topman Lakshmi Mittal. "Hoewel de marktcondities nog uitdagend blijven zien we bemoedigende vroege signalen van verbetering, met name in onze kernmarkten de Verenigde Staten, Europa en Brazilië. Klanten keren terug naar de markt, wat steun biedt aan het prijsklimaat."

Handelsspanningen

De wereldwijde staalsector had vorig jaar te kampen met de handelsspanningen en de afkoelende wereldeconomie. Verder was er in Europa sprake van concurrentie van goedkope importen van staal en was er minder sterke vraag vanuit de Duitse auto-industrie. ArcelorMittal besloot daarop zijn Europese productie te verlagen. De staalleveringen van het concern waren afgelopen kwartaal 19,7 miljoen ton. In het derde kwartaal ging het om 20,2 miljoen ton.

Het AEX-bedrijf gaf aan in 2020 te rekenen op een stijging van de wereldwijde staalvraag tussen 1 en 2 procent, na een toename met 1,1 procent afgelopen jaar. ArcelorMittal denkt wel dat de staalvraag in China geraakt zal worden door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dit negatieve effect zal volgens het staalconcern waarschijnlijk grotendeels in het eerste kwartaal merkbaar zijn. Later dit jaar trekt de vraag naar staal in China naar verwachting weer aan, aldus ArcelorMittal.

ArcelorMittal kondigde verder aan voor ruim 659 miljoen dollar aan obligaties te gaan aflossen. Het gaat om obligaties met een looptijd tot eind februari 2022.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal 89% zegt kopen 19 stemmen

Gerelateerd

staal

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare