Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING zet ruim miljard opzij vanwege coronacrisis

Gepubliceerd op 6 augustus 2020 07:11 | Views: 11.895

ING 18 sep

6,60 -0,19 (-2,80%)

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis meer dan 1,3 miljard euro opzij moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Mede daardoor is de nettowinst van de bank met meer dan 79 procent gekelderd tot 299 miljoen euro.

De coronacrisis raakt het financiële concern sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen. In het eerste kwartaal pakte de winst van ING daardoor ook al flink lager uit. Toen ging nog 661 miljoen euro naar de stroppenpot.

Dat de voorzieningen in de voorbije periode flink zijn opgelopen komt volgens ING onder meer door "enkele grote dossiers" in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland. Er is onder meer een aanzienlijke voorziening genomen vanwege een fraudekwestie bij een klant. De bank werd afgelopen periode genoemd als een van de schuldeisers van de door een boekhoudfraude in financiële problemen geraakte Duitse betalingsdienstverlener Wirecard.

Goodwill

ING maakte onlangs al bekend rond de 300 miljoen euro af te moeten schrijven op zogeheten goodwill. Die boekhoudkundige ingreep was nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Vanwege de coronacrisis werd daarnaast een al langer lopend plan om het aantal bankkantoren terug te brengen, versneld uitgevoerd. ING kondigde in juli aan een kwart van de kantoren in Nederland te sluiten. Daarbij vallen geen gedwongen ontslagen.

Ondanks alle tegenwind lukte het de bank om de baten afgelopen kwartaal op peil te houden, op zo'n 4,7 miljard euro. De onlangs aangetreden topman Steven van Rijswijk benadrukt dat de bank ondanks de omstandigheden de rente-inkomsten maar licht zag terugzakken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook kreeg ING meer geld binnen uit diensten voor bijvoorbeeld beleggers op de financiële markten. Afgezien van de genomen voorzieningen ging het daarom nog best goed met de bank, vindt Van Rijswijk. De belangrijke CET1-graadmeter voor de kapitaalbuffer van het financiële concern is tevens verbeterd.

ING merkt aan tal van graadmeters hoe de economie ervoor staat. Zo dikte de hoeveelheid spaargeld die particulieren bij ING hebben uitstaan afgelopen periode met miljarden euro's aan. Dat kwam omdat mensen massaal de hand op de knip hielden vanwege de coronamaatregelen. Van Rijswijk weet nog niet of het zwaartepunt van de coronacrisis in financieel opzicht al achter de rug is. Maar als de macro-economische vooruitzichten niet verder verslechteren, schat hij in dat er in de tweede helft van het jaar minder geld naar de stroppenpot hoeft te gaan.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 73% zegt kopen 51 stemmen

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 tmaster 6 augustus 2020 07:34
  quote:

  Stephan010 schreef op 6 augustus 2020 07:25:


  Niks aan hand. Cijfers minder slecht dan gedacht volgens analisten.
  Een plus +5% straks.

  Zeker wel, alleen hoe lang moet je naar het verleden blijven kijken.
  Hebben we het dieptepunt gehad? Hoe groot is de kans dat volgende kwartalen net zo slecht zijn ? of komt er langzaam herstel? Zijn we niet op het diepte punt beland en is DIT het moment om te kopen en over 2 tot 5 jaar een leuke winst te halen?
 2. forum rang 5 Dongen 6 augustus 2020 08:20
  quote:

  HogerOfLager schreef op 6 augustus 2020 07:39:


  Het dividend is uitgesteld, niet geschrapt dus. Kunnen we volgend jaar een leuk bedrag verwachten? Denk het niet. De hoogte zal fiks aangepast worden.
  Rente, macro economisch en fikse stroppen zijn geen tegenvallers waar ik blij van wordt.

  ik word niet zo blij van word met dt. Fijne dag verder.
 3. forum rang 5 ttroo 6 augustus 2020 08:21
  ING profiel verslechterd. Meer risico wat niets oplevert. Franse banken hebben een nog groter risico profiel. BNP Paribas waar iedereen juichend over is laat nauwelijks verbetering zien in Q2 2020. ING verslechterd twee kwartalen op rij. Maar stieren hebben veel cash dus de normen zijn er niet meer. Run ING Bulls Run.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare