Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

OPEC en Rusland bevestigen akkoord over productiebeperking

Gepubliceerd op 10 april 2020 07:39 | Views: 6.707 | Onderwerpen: OPEC, Rusland

Royal Dutch Shell A 23 okt

10,87 +0,23 (+2,16%)

LONDEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - In een verklaring bevestigen leden van het oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland dat ze het donderdag eens zijn geworden over het verlagen van de productie. In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd om de olieprijzen te stutten.

Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.

Een definitief akkoord is door de OPEC+, zoals het verbond tussen het kartel en bondgenoten wordt genoemd, nog niet gesloten. Dat komt omdat Mexico nog geen goedkeuring wil geven, zegt de Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman. Het land vindt naar verluidt dat het zijn productie te veel moet inperken. Vrijdag gaan de onderhandelingen verder.

Handelsruzie

Het akkoord volgt op een handelsruzie tussen Saudi-Arabië, de officieuze aanvoerder van de OPEC, en Rusland. Beide landen waren in een prijzenoorlog verwikkeld, waarbij ze de markt overspoelden met goedkope olie. Daardoor kelderden de door de coronacrisis toch al gedaalde olieprijzen.

Hoewel een afgesproken reductie van 10 miljoen vaten per dag een record is, gingen de olieprijzen door het nieuws omlaag. De daling van de vraag naar de brandstof is door de coronapandemie nog veel harder omlaag gegaan, dus werd er op de markten gehoopt op een stevigere productieverlaging.

OPEC+ wil daarom ook dat andere olieproducerende landen, zoals de Verenigde Staten, hun productie verlagen. Deze landen zouden per dag gezamenlijk 5 miljoen vaten minder moeten oppompen om het overaanbod van de brandstof te stoppen. De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdagavond met de leiders van Rusland en Saudi-Arabië. De deal is "een zeer acceptabel akkoord", zei hij later in een persconferentie.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 74% zegt kopen 23 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare