Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Licentiebeleid van chipmaker Qualcomm mag toch

Gepubliceerd op 11 augustus 2020 19:19 | Views: 1.263

QUALCOMM 18 sep

110,72 -4,16 (-3,62%)

SAN DIEGO (AFN/BLOOMBERG) - Chipmaker Qualcomm heeft een verbod op zijn licentiebeleid in een beroepszaak van tafel gekregen. Dat verbod was door een lagere rechter opgelegd in een door marktwaakhond FTC in 2017 aangespannen zaak. Het is nog niet duidelijk of de toezichthouder in beroep gaat.

In de eerdere zaak besloot de rechter dat Qualcomm 'onredelijk hoge bedragen' vroeg voor het gebruik van zijn patenten. Bovendien zette de chipmaker toegang tot zijn producten in als drukmiddel in de onderhandelingen. Het Amerikaanse bedrijf stelde in de beroepszaak dat de manier waarop het licenties afgeeft juist de innovatie in de industrie ten goede komt. Ook hebben andere chipmakers volgens Qualcomm gewoon toegang tot zijn technologieën.

Qualcomm is door een reeks klanten, branchegenoten en toezichthouders aangeklaagd de afgelopen jaren. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd te veel geld te willen voor patenten die essentieel zijn voor bepaalde technologieën, zoals wifi of 4G. Ook wordt Qualcomm er door verschillende telefoonmakers van beschuldigd dat het bedrijf een vergoeding wilde hebben voor zijn patenten op basis van alle verkochte telefoons door die maker, zelfs als die deels of geheel chips van een andere chipmaker gebruikt. Dat gebeurde zelfs als de andere chipmaker al een licentie had genomen bij Qualcomm.

De meeste zaken wist Qualcomm in beroep alsnog te winnen, of schikte het bedrijf. In de zaak tegen de FTC wist Qualcomm het Amerikaanse ministerie van Justitie aan zijn zijde, dat aanvoerde dat de uitspraak in de oorspronkelijke zaak schadelijk zou kunnen zijn voor het Amerikaanse leiderschap. Doorgaans staan FTC en het ministerie van Justitie, die beide een toezichthoudende rol hebben, aan dezelfde kant.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
QUALCOMM 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

QUALCOMM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare