Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nederlandse economie vol geraakt door coronacrisis

Gepubliceerd op 14 augustus 2020 09:55 | Views: 9.310

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Het bruto binnenlands product daalde in die periode van drie maanden met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening. Een dergelijke krimp is volgens het statistiekbureau niet eerder gemeten.

De krimp is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Verder namen ook de investeringen en de invoer en export sterk af. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in de ons omringende landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. "Maar ongekend, of duizend synoniemen voor dat woord", aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Van Mulligen constateert wel dat er inmiddels wat kleine lichtpuntjes aan te wijzen zijn. Zo ging het in het loop van het kwartaal sectoren wat beter dan in het begin. "Maar corona is er nog steeds, dus de problemen zijn nog niet voorbij", zo waarschuwde hij. Hij stipte in een toelichting onder meer de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt aan, met de grote banenkrimp en de toename van het aantal werklozen.

De kwartaalcijfers economische groei zijn vanaf 1987 beschikbaar en de grootste kwartaal-op-kwartaaldaling tot nu was de 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2009 ten tijde van de financiële crisis. Volgens de huidige eerste berekening was de economie overigens 9,3 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De grootste krimp jaar op jaar tot nu toe was de 4,6 procent in het tweede kwartaal van 2009.

De door corona getroffen bedrijfstakken maakten een ongekende krimp door, constateerde het CBS, en dan vooral de handel en de horeca. Maar ook het beeld van de luchtvaart en luchtvaartdiensten was gitzwart, aldus de economen. Verder valt de grote krimp van de zorg op, omdat door de coronacrisis per saldo minder gezondheids- en zorgdiensten werden geleverd omdat veel afspraken werden geannuleerd. In de zakelijke dienstverlening kreeg de uitzend- en reisbranche harde klappen. Verschillende bedrijfstakken, zoals cultuur en recreatie en sport, werden grotendeels stilgezet.

In het eerste kwartaal van het jaar kromp de economie met 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Die verslagperiode werd slechts gedeeltelijk beïnvloed door de coronacrisis.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Afdeling inkoop 14 augustus 2020 10:15
  quote:

  Dead cat bounce schreef op 14 augustus 2020 10:07:


  Prima cijfer naar wat ze hadden verwacht . Koersdoel dec 650/700 AEX


  Wow. Waar koop je zo'n roze bril? Werkt die ook bij ander uiterst negatief nieuws of personen zoals bijvoorbeeld Trump? Wordt dan alles amazing?
 2. Afdeling inkoop 14 augustus 2020 10:25
  Voor de mensen die de IEX redactie altijd zo negatief vinden in zijn berichtgeving hier de weggelaten delen van het nieuwsbericht:

  Bij twee kwartalen van krimp op rij wordt gesproken van een recessie. "Het woord recessie is hier nauwelijks op zijn plaats", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Er is kolossale schade aan de economie met twee kwartalen op rij met in totaal 10 procent krimp. Zelfs in de jaren dertig hebben we niet zo'n teruggang gezien."

  De daling van het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal, het eerste volledige kwartaal tijdens de coronacrisis, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan een afname van bestedingen door consumenten. "Maar eigenlijk zit de krimp overal", zegt Van Mulligen.


  "Met name in de sectoren die het zwaarst door de lockdown geraakt zijn, zoals cultuur en recreatie, vervoer en horeca." Daar valt bijvoorbeeld ook de reis- en luchtvaartsector onder. Maar ook de lagere productie in de zorg , door uitgestelde en vermeden zorgbehandelingen, droeg bij aan de krimp.

  Consumenten gaven in het tweede kwartaal 10,4 procent minder uit dan in de eerste drie maanden van 2020 en de investeringen daalden met 12,4 procent. "De uitvoer en invoer van goederen en diensten daalden met respectievelijk 9,8 en 8,3 procent. De overheidsconsumptie tenslotte daalde met 3 procent."

  Ook zonder lockdown is het minder druk
  De economische teruggang zet ook zonder lockdown door, constateert het CBS. "De krimp wordt in de eerste plaats veroorzaakt door het coronavirus. Want sinds de horeca weer open is, is het nog steeds niet druk, een paar mooie dagen daargelaten", zegt de hoofdeconoom. "Mensen kiezen er nu zelf voor om dingen niet te doen als gevolg van het virus."
 3. Maatbeleg 14 augustus 2020 10:34
  Denk dat het allemaal niet zo moeilijk is. Zoals iedereen al heel lang weet, alleen de zon gaat voor niets op.

  In het geval van de economie gaat iemand ooit de rekening krijgen van de massale hoeveelheid geld die in de economie wordt gepompt door de centrale banken.
  Dat geld bestaat niet, en behalve dat het 'gratis' is, moeten debet en credit ooit een keer weer in balans komen.

  En dat gaat serieus pijn doen.
 4. Pavlov44 14 augustus 2020 10:57
  quote:

  Afdeling inkoop schreef op 14 augustus 2020 10:02:


  Voor de echte economie een regelrecht drama.

  Voor de nieuwe belegger een soort dwarse scheet en snel weer door met de koopwoede.


  Haha prachtig.

  Ik geloof dat de meeste hallelujah roepers vergeten zijn dat we in Februari dit jaar op all time highs stonden met flinke overwaarderingen als gevolg van 10 jaar lang stimuleringsbeleid. Dat we nu 6 maanden later met bijgeprint geld op nog veel hogere koersen staan bij een reeele economie die aan diggelen ligt en bedrijven die substantieel lagere (ja, lagere, niet hogere) winsten gaan draaien de komende 5 jaar, is ijzingwekkend.
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 augustus 2020 11:02
  quote:

  Pavlov44 schreef op 14 augustus 2020 10:57:


  [...]Haha prachtig.

  Ik geloof dat de meeste hallelujah roepers vergeten zijn dat we in Februari dit jaar op all time highs stonden met flinke overwaarderingen als gevolg van 10 jaar lang stimuleringsbeleid. Dat we nu 6 maanden later met bijgeprint geld op nog veel hogere koersen staan bij een reeele economie die aan diggelen ligt en bedrijven die substantieel lagere (ja, lagere, niet hogere) winsten gaan draaien de komende 5 jaar, is ijzingwekkend.

  Dankzij TINA is alles veranderd.
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare