Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Topbestuurders Volkswagen schikken voor 9 miljoen in dieselzaak

Gepubliceerd op 20 mei 2020 09:38 | Views: 2.101 | Onderwerpen: autoindustrie

Volkswagen 14:45

155,60 -1,10 (-0,70%)

VOLKSWAGEN AG VZO O.N. 17 sep

147,64 -1,04 (-0,70%)

VOLKSWAGEN PREF 17 sep

145,52 0,00 (0,00%)

WOLFSBURG (AFN/BLOOMBERG) - Topbestuurders van Volkswagen hebben een schikking getroffen in een Duitse rechtszaak wegens het dieselschandaal bij de automaker. Topman Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch betalen ieder 4,5 miljoen euro om vervolging wegens misleiding van aandeelhouders te voorkomen.

Openbaar aanklagers in Duitsland beschuldigden de twee bestuurders ervan te laat beleggers te hebben geïnformeerd over een Amerikaans onderzoek naar gesjoemel met uitstootwaarden van dieselauto's. In 2015 gaf het bedrijf toe met behulp van illegale software vals te hebben gespeeld bij emissietesten.

Justitie in Duitsland klaagde Diess en Pötsch vorig jaar aan voor marktmanipulatie. De raad van commissarissen van Volkswagen stelt nu, na onderzoek van eigen juristen, dat de twee niets verkeerd hebben gedaan. Het bedrijf is daarom van plan de bestuurders te compenseren voor hun boete.

Achterhouden

Ook de voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn, werd aangeklaagd wegens het achterhouden van informatie voor beleggers. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ingewijden dat ook die zaak snel tot een einde kan worden gebracht. Winterkorn, die kort na het uitkomen van het dieselschandaal aftrad, wordt door de Duitse justitie ook beschuldigd van ernstige fraude. Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen, omdat rechters twijfels hebben over de geldigheid van enkele beschuldigingen.

Door het gesjoemel van Volkswagen leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi en Skoda onder vallen, inmiddels zo'n 30 miljard euro aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Volkswagen 67% zegt verkopen 6 stemmen
VOLKSWAGEN AG VZO O.N. 67% zegt verkopen 6 stemmen
VOLKSWAGEN PREF 67% zegt verkopen 6 stemmen

Gerelateerd

autoindustrie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Volkswagen

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VOLKSWAGEN AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VOLKSWAGEN PREF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
  1. VDV2018 20 mei 2020 10:40
    "De raad van commissarissen van Volkswagen stelt nu, na onderzoek van eigen juristen, dat de twee niets verkeerd hebben gedaan. Het bedrijf is daarom van plan de bestuurders te compenseren voor hun boete."

    Maar dan kun je het proces toch gewoon met vertrouwen tegemoet zien? Nu compenseert Volkswagen haar voormalig topmannen voor een onnodige schikking. Draag dan de juridische kosten als je van mening bent dat je bestuurders niets misdaan hebben.

    We weten allemaal wel beter.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare