Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoekstra doet navraag in Polen over witwaszaak ING

Gepubliceerd op 22 september 2020 17:19 | Views: 2.442 | Onderwerpen: Polen

ING 23 okt

6,59 +0,14 (+2,23%)

DEN HAAG (AFN) - Nederland klopt aan bij de autoriteiten in Polen voor meer informatie over de witwaszaak bij een dochterbedrijf van ING in dat land. De zaak valt buiten de bevoegdheid van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB), zegt minister Wopke Hoekstra.

Volgens gelekte documenten zou de Poolse dochter van ING klanten jarenlang de gelegenheid hebben gegeven dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. De Tweede Kamer wilde daarover opheldering van Hoekstra tijdens het wekelijkse vragenuur. "Dit is een vorm van witteboordencriminaliteit die mensen niet begrijpen", aldus PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.

Hoekstra heeft gesproken met ING, en ook met DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maar veel van de antwoorden op zijn vragen moeten dus uit Polen komen. Hij gaat daarover contact opnemen met zijn Poolse collega, belooft hij.

Levensgroot probleem

De zaak toont volgens de minister nog maar eens aan dat witwassen "een levensgroot probleem" is dat niet bij de landsgrenzen ophoudt. Nederland zet zich al langer in voor een aanpak in Europees verband, en zal daar volgens de minister naar aanleiding van deze zaak opnieuw aandacht voor vragen in Brussel.

ING moest diep door het stof en beloofde beterschap toen de bank in 2018 voor gebrekkig witwastoezicht een boete kreeg van 775 miljoen euro. De kwestie in Polen dateert van voor die tijd, zei de bank eerder al en Hoekstra bevestigde dat. Hij sprak van "een relatief oude casus", en heeft de indruk "dat men bij ING echt wel inziet dat het anders moet".

Hoekstra verwacht overigens dat de komende "maanden en jaren" wel meer "ellende" met betrekking tot witwassen aan het licht zal komen. "Hoe meer stoeptegels wij oplichten, hoe meer van dit soort dingen we zullen vinden. Dat zal de realiteit zijn de komende periode."

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 55% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 22 september 2020 19:49
  quote:

  Machiavelli schreef op 22 september 2020 17:36:


  Volgens Wopke is witwassen " een groot probleem" maar het faciliteren van brievenbus firma's hier op de zuidas is natuurlijk geen enkel probleem knul.


  Net als al die Shoarma , koffie , bel huizen en shisalounges die zullen ook wel niks afdragen omdat ik al die Murken met een mooie nieuwe auto ziet rijden .
  ik natuurlijk op de fiets want van mij weet de bank en belasting alles .
  Dat wel weer.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare