Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IMF: schade wereldeconomie door corona ruim 12.000 miljard dollar

Gepubliceerd op 24 juni 2020 15:08 | Views: 2.905 | Onderwerpen: IMF

EUR/USD 17:50

1,18 0,00 (-0,15%)

WASHINGTON (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar. Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de 'Great Lockdown' noemt.

Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, met een verwachte mondiale krimp van 4,9 procent dit jaar. Dat is een sterkere krimp dan het IMF in april nog had verwacht. Voor volgend jaar wordt dan weer een opleving van de wereldeconomie met 5,4 procent voorspeld.

Gopinath schrijft dat er wel veel onzekerheden zijn rond deze voorspellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld vaccins of behandelingen tegen het coronavirus de economische activiteit helpen versnellen, net als extra steunmaatregelen van overheden. Daar staat tegenover dat een tweede golf van coronabesmettingen dit herstel zal ondermijnen, terwijl ook geopolitieke en handelsspanningen schade kunnen aanrichten. De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting met 12 procent krimpen door de crisis.

De IMF-hoofdeconoom verwacht verder dat staatsschulden in de wereld dit jaar zullen stijgen naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de enorme steunpakketten tegen de schadelijke impact van de coronacrisis moesten landen veel schulden aangaan. Gopinath wijst daarom op het belang van verstandig fiscaal beleid van overheden om die schulden te beheren, met bijvoorbeeld het snijden in onnodige uitgaven en goed belastingbeleid.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EUR/USD 100% zegt verkopen 5 stemmen

Gerelateerd

IMF

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pavlov44 24 juni 2020 15:44
  quote:

  Machiavelli schreef op 24 juni 2020 15:36:


  Nu dat we dit weten kunnen we die 12.000 miljard dollar bij die Chinezen indienen als claim. Deze charlatans hebben veel te laat ingegrepen en gelogen over de besmettingen en aantal doden zodat het virus zich kon verspreiden over de gehele wereld.


  Ja daarom hebben de wereldleiders toen het vanuit China wel overduidelijk bekend was dat het virus gevaarlijk was nog 6 weken tot 2 maanden gewacht met het nemen van maatregelen.
 2. Jopieklaploper 24 juni 2020 19:43
  Voor dat geld zijn wel een aantal 80+ ers gered van de dood en dat mag wat kosten dus ik vind dit geen probleem die 12K miljard.

  Dat er door de lockdown in afrika, Azië, India en dergelijke en de gederfde inkomsten van arme dagloners in de derde wereld miljoenen gaan sterven. Dat er in ontwikkelde landen door uitgestelde levensreddende operaties vele levens in gevaar zijn en nog komen is wel een vervelende bijkomstigheid maar ook dat moeten we accepteren
 3. Belegger1998 24 juni 2020 20:43
  Dan komt er straks bezinning. Alle bedragen die door overheden en centrale banken beschikbaar worden gesteld zullen dus een balans brengen in de schade en nieuw kapitaal. Dan moet dit kapitaal nog de reëel economie. Een groot gedeelte van dit geld wordt uitgeleend en moet dus ooit worden terugbetaald. Daarbij zullen de bedragen die beschikbaar zijn gesteld door centrale banken in de loop der jaren weer uit de markt worden gehaald. Hierdoor zullen we een aantal jaren flink last hebben van de corona crisis in economische zin. Ik lees veel dat iedereen denkt dat die miljarden direct naar de beurs gaan, maar dat is niet zo. Die gaan naar banken en bedrijven. Als de consument ze niet krijgt en uitgeeft dan hebben we een probleem. Feitelijk zou dat betekenen dat als we al die miljarden nu in de beurs steken dit ten koste gaat van het economisch herstel.

  Vergeet het V herstel, want dat komt er niet. Vrijwel onmogelijk na wat er gebeurd is en nog steeds gaande is. De enige reden dat aandelen hoger gewaardeerd mogen zijn momenteel is dat de rente extreem laag is. We moeten echter niet vergeten dat de huidige winsten niet snel meer terugkeren. Deze winsten zullen dus substantieel lager zijn waardoor de waardering voor de aankomende 2-3 jaar ook icm een lage rente stand te hoog is.

  Dit zal ook voor de techreuzen gelden. Economische neergang zal ervoor zorgen dat er minder Apple producten worden verkocht en dat we minder bij Amazon gaan winkelen. Lange termijn (5-10 jaar geen probleem kan je gewoon beleggen, maar voor korte termijn zou ik toch liquide blijven. Wat ik ook ben nu.
 4. WijHetVolk 25 juni 2020 15:01
  quote:

  Machiavelli schreef op 24 juni 2020 15:36:


  Nu dat we dit weten kunnen we die 12.000 miljard dollar bij die Chinezen indienen als claim. Deze charlatans hebben veel te laat ingegrepen en gelogen over de besmettingen en aantal doden zodat het virus zich kon verspreiden over de gehele wereld.


  Je uitspraak doet je naam eer aan
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare