Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Big-databedrijf Palantir 17 miljard dollar waard bij beursdebuut

Gepubliceerd op 30 september 2020 20:21 | Views: 2.642

EUR/USD 12:05

1,18 0,00 (-0,27%)

PALO ALTO (AFN/BLOOMBERG) - Aan het Amerikaanse big-databedrijf Palantir Technologies hangt kort na zijn beursdebuut in New York woensdag een prijskaartje van zo'n 17 miljard dollar. De beursgang van de onderneming, die onder meer samenwerkt met inlichtingendiensten in de strijd tegen terrorisme, was een van de grootste van het jaar.

Bij de beursgang van Palantir werden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkochten bestaande investeerders hun aandelen. Dit staat te boek als een directe notering en is niet gebruikelijk. Het aandeel Palantir werd geprijsd op 7,25 dollar en was bij aanvang van de handel in het aandeel 10 dollar waard.

Palantir werd in 2003 opgericht en verwerkt met behulp van ingewikkelde software grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld terroristen en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheids- en politiediensten wereldwijd. De onderneming levert ook software voor de financiële sector om verdachte transacties op te sporen.

Een van de oprichters van Palantir is techinvesteerder Peter Thiel, een bekende naam in Silicon Valley. De Duits-Amerikaanse miljardair is medeoprichter van betalingsdienst PayPal en behoort tot de eerste investeerders in Facebook. Ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA behoort tot de vroege investeerders in Palantir. Palantir, vernoemd naar de donkere kristallen bollen uit de Lord of the Rings-boeken, werd bij een investeringsronde in 2015 gewaardeerd op 20 miljard dollar.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EUR/USD 100% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare