browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wij kopen de winnaars. U ook?

De beurs is sterk hersteld na de coronacrash, maar wie zijn op lange termijn de echte winnaars? In de nieuwe economische realiteit van 2020 zoekt de IEX Beleggersdesk voortdurend naar die aandelen.
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

DE ONDERWERPEN VAN maandag 13 juli 2020

Kaalslag ING-kantoren
Eindhoven concurreert met Silicon Valley
Deuk in Duitse export
Huizenmarkt blijft nog even overspannen
Groeispurt DHL
Winkelbeleggers vrezen coronaklap
Chinees techbedrijf stijgt 1000% na beurs...
Overig nieuws
Bartjens: Sterker dan staal?
Damrak in dip
Wall Street bevreesd

Kaalslag ING-kantoren Een kwart van de ING-kantoren sluit haar deuren per direct. De plannen zijn bespoedigd door de coronacrisis. Eind vorig jaar viel al het besluit om 40% van de servicebalies bij Bruna, Primera en The Read Shop te gaan sluiten. Volgens ING zijn klanten meer gaan internetbankieren en keren zij amper terug naar de kantoren. Er zijn kantoren waar gemiddeld twee tot drie klanten per uur komen. Daarom sluit de bank 42 van de 170 kantoren. De dienstverlening verdwijnt niet, daarvoor komen evenveel nieuwe servicepunten terug. (Tel, p.1)
Eindhoven concurreert met Silicon Valley De VS lijken de grenzen voor internationale kenniswerkers te sluiten tot het einde van het jaar. Daardoor ziet Nederland zijn kans schoon om schaars techtalent te werven. Met een speciale campagne wordt geprobeerd toptalent naar Nederland te krijgen, mensen die anders een baan in Silicon Valley zouden ambiëren. Eindhoven concurreert met de Amerikaanse droom. Trump schort een aantal soorten werkvergunningen op, om de positie van Amerikanen op de arbeidsmarkt te beschermen. De Amerikaanse techsector is boos over de maatregel. Volgens hen is het binnenhalen van de beste en slimste talenten juist cruciaal voor het herstel van de VS. (FD, p.1)
Deuk in Duitse export De Duitse export is weliswaar 9% gegroeid ten opzichte van de maand ervoor, maar ligt nog altijd zo’n 30% onder het niveau van 2019. Het economische herstel in de grootste economie van de eurozone verloopt zeer ongelijk. De detailhandelsverkopen trekken sterk aan. Die liggen al 3,8% hoger dan een jaar eerder. De export stokt echter. (FD, p.20)
Huizenmarkt blijft nog even overspannen De huizenprijzen blijven stijgen, ondanks de coronacrisis en dreigende recessie. De woningmarkt draait op volle toeren, vanwege een structureel woningtekort, de lage hypotheekrente en steunmaatregelen van de overheid. De crisis zal later voelbaar worden in dit deel van de economie. Volgens ABN Amro komt dat moment wel dichterbij. De komende twee jaren voorspellen zij prijsdalingen. Dat komt door de stijgende werkloosheid en een laag consumentenvertrouwen. (FD, p.6 - VK, p.22 - Tel, p.2)
Groeispurt DHL DHL Parcel spreekt van een extreem hoge groei in e-commerce. De volumegroei bedraagt dit jaar 70%. De grootste concurrent van PostNL investeert daarom fors om de groei van de pakketdienst bij te kunnen benen. Dit en komend jaar investeert DHL minstens 125 mln euro in nieuwe gebouwen en materieel. Er komen nieuwe sorteercentra in Utrecht en Dordrecht. In de pre-coronatijd lag het volume aan pakketten al 30% hoger dan een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis was sprake van een verdubbeling. Volgens DHL is de Nederlandse pakketmarkt nog niet zo ver ontwikkeld als elders in Europa. De verwachting is dat de pakketbezorging de komende jaren sterk blijft groeien. (FD, p.13)
Winkelbeleggers vrezen coronaklap Maandag barst het cijferseizoen voor vastgoedfondsen los. De cijfers van NSI zullen als eerste de gevolgen van de coronacrisis zichtbaar maken. De verwachtingen van analisten en beleggers zijn erg somber. De vraag is hoe het herstel eruit gaat zien. Beleggers in Unibail Rodamco Westfield en Wereldhave kijken tegen koersverliezen tot 60% aan. Winkelbeleggers maakten zich al zorgen over de opmars van onlinewinkelen. Komen er nu versneld afwaarderingen? Pas tegen het einde van het jaar is er meer duidelijkheid over de huuropbrengsten. (FD, p.27)
Chinees techbedrijf stijgt 1000% na beursgang Wilde koersbewegingen komen vaker voor in China. Maar de beursgang van QuantumCTek slaat alles. Het techbedrijf werd gisteren tien keer zoveel waard na de beursintroductie. De aandelen kregen een notering tegen 36,18 yuan en sloten op 370,45 yuan, een prijsstijging van 924%. Het bedrijf is actief met kwantumcomputers. De introductie vond plaats op het Star Board, waar geen limieten zijn voor koersbewegingen in de eerste vijf dagen. De koersexplosie staat ook symbool voor de rally op de Chinese beurzen. De autoriteiten krijgen toch een beetje last van bubbelvrees. (FD, p.32)
Overig nieuws Hof brengt verdienmodel private equity een klap toe (FD, p.7)
Bonden maken in Brussel bezwaar tegen staatssteun KLM (FD, p.9)
'Vertrek uit eurozone is onbetaalbaar’ - Rabobank: Schade vertrekker én achterblijvers (Tel, p.21)
Goud op 2000 dollar is voor analist signaal recessie (Tel, p.23)
Bartjens: Sterker dan staal? De grootste staalfabrikant ter wereld moet zijn meerdere erkennen in een microscopisch virus. ArcelorMittal begon veelbelovend aan het jaar, tot het coronavirus uitbrak. In veel landen viel de bouw stil, net als de autoproductie. Het staalbedrijf neemt nog steeds proactieve maatregelen om de schuld te verlagen. Met nog een halfjaar te gaan is de staalmaker inmiddels slechter af dan bij het vertrekpunt. Dat is ook zonder microscoop te zien. (FD, p.32)
Damrak in dip De AEX leverde bijna een procent in. Virusvrees stak de kop weer op. ASMI (1,9%) ging aan kop, gevolgd door Galapagos (1,3%). Prosus steeg 1,3% en ASML 0,1%. Shell gaf 3,3% prijs, ArcelorMittal daalde 3,2%. Ahold Delhaize (-0,7%) werpt zich in de overnamestrijd rond Hema. In de Midkap won Besi 0,7%, terwijl Fugro 2,9% inleverde. Alfen (1,6%) scherpt zijn recordkoers steeds verder aan.
Wall Street bevreesd De Dow Jones sloot 1,4% lager, de S&P500 verloor 0,6%. Alleen de Nasdaq (0,5%) sloot in het groen. Wells Fargo (-2%) kondigde duizenden ontslagen aan. Goldman Sachs verloor 2,7%. United Airlines (-7,3%) en American Airlines (-6,8%) hadden het zwaar. Walgreen Boots Alliance (-7,8%) kwam met een winstwaarschuwing. Cisco (1,9%) was een grote stijger.
 
Covid-19 als katalysator auto-industrie
IEX Premium  De coronacrisis fungeert als aanjager voor grote veranderingen in de automobielindustrie waarbij de nodige heilige huisjes vlotjes sneuvelen.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.