browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Doe mee met de Slimste Belegger 2020!

Beter leren turbobeleggen, meekijken met een ervaren beursexpert én kans maken op verschillende mooie prijzen?

Schrij je nu in >>

DE ONDERWERPEN VAN maandag 26 oktober 2020

Bouw vreest massaontslagen door stikstofb...
Activisten: Aankoop Westfield was ramp vo...
D-day voor lockdown
Webshops en pakketbezorgers verwachten du...
Zweedse SSAB wil Tata IJmuiden kopen
Samsung-topman Lee Kun-Hee overleden
Hogere lonen pensioenbesturen, ondanks ma...
Overig nieuws
Deze week: Shell, Heineken, KPN

Bouw vreest massaontslagen door stikstofbeperkingen Omdat het Rijk er nog steeds niet in is geslaagd om stikstofruimte voor nieuwe infrastructuurprojecten te creëren, dreigt een kaalslag in de bouw. Projecten drogen op en duizenden banen staan op de tocht. Daarvoor waarschuwen Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, Doekle Terpstra van Techniek Nederland en Bernard Wientjes van de Bouwagenda. In de nieuwe stikstofwet die naar het parlement is gestuurd is wel ruimte gecreëerd voor kleinere woningbouwprojecten, maar niet voor infrastructuurprojecten. De drie voormannen willen dat het kabinet met de andere sectoren concrete afspraken maakt om de uitstoot in het verkeer, industrie en landbouw te verlagen. (FD, p. 1)
Activisten: Aankoop Westfield was ramp voor Unibail-Rodamco De aankoop van het Amerikaanse Westfield in 2017, voor 13 miljard euro, was een ‘absolute ramp’ voor Unibail-Rodamco. Dat zeggen de activistische aandeelhouders Léon Bressler (voormalig bestuurder van Unibail) en Xavier Niel (een Franse miljardair en zakenman) in een interview met het FD. Ze wijzen erop dat een aandeel Unibail voor de overname van Westfield 224 euro waard was en nu nog maar 38 euro. Het duo verzet zich hevig tegen het ‘Reset-plan’ van het winkelvastgoedbedrijf, dat voorziet in een dividendverlaging, verkoop van bezittingen en een claimemissie van 3,5 miljard euro. Volgens Bressler en Niel heeft Unibail-Rodamco nog genoeg geld in kas om het even uit te zingen. Ze willen dat het vastgoedbedrijf het Amerikaanse vastgoed verkoopt. Als op 10 november een derde van de aandeelhouders zich tegen de claimemissie keert, is deze van de baan. (FD, p. 27)
D-day voor lockdown Het spant erom in Nederland. Als het aantal coronabesmettingen niet afvlakt, dreigt een volledige lockdown. Dat hebben bronnen gemeld aan De Telegraaf, na afloop van een nieuw Catshuisberaad. De regering wil echter niet over één nacht ijs gaan. Het aantal besmettingen stijgt op dit moment nog wel, maar niet meer exponentieel. Dat kan duiden op een naderende afvlakking. (Tel., p. 1, VK, p. 4)
Webshops en pakketbezorgers verwachten dubbele kerstpiek Webwinkels en pakketbezorgers bereiden zich voor op een dubbele kerstpiek ten opzichte van vorig jaar, zo meldt De Telegraaf. Ahold-dochter Bol.com verwacht dat consumenten vanwege de coronapandemie liever meer online winkelen voor de feestdagen. En PostNL, die sinds de lockdown van maart al voortdurend op het kerstniveau van vorig jaar zit, verwacht op de drukste dagen ongeveer 1,5 miljoen pakketjes te bezorgen: 20 tot 30% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. DHL rekent op piekdagen van een miljoen pakketten per dag. (Tel., p. 11)
Zweedse SSAB wil Tata IJmuiden kopen Het Zweedse staalconcern SSAB aast op Tata Steel in IJmuiden. Dat melden Bloomberg en de Duitse kranten Handelsblatt en Wirtschaftswoche. De Zweden zouden oorspronkelijk interesse hebben in de staalactiviteiten van het Duitse Thyssen-Krupp, maar daar nu van af zien. Voor de staalactiviteiten Thyssen, die eveneens in de etalage staan, blijft dan nog maar één gegadigde over: Liberty House, het investeringsvehikel van de Brits-Indiase zakenman Sanjeev Gupta. (VK, p. 2, FD, p. 6, Tel., p. 18)
Samsung-topman Lee Kun-Hee overleden De topman van het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, Lee Kun-Hee, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij lag al zes jaar in coma in het ziekenhuis na een hartaanval. Zijn zoon, Lee Jae-yong, had sindsdien de dagelijkse leiding. Lee Kun-Hee stond sinds 1987 aan het roer bij Samsung, dat door zijn vader is opgericht. Onder zijn leiding is het concern uitgegroeid van een lokale speler tot een van de grootste producenten van smartphones, tv’s en geheugenchips ter wereld. Lee Kun-Hee heeft een vermogen van naar schatting 20,7 miljard dollar. (FD, p. 13, Tel., p. 18, VK, p. 10)
Hogere lonen pensioenbesturen, ondanks malaise Bestuurders van pensioenfondsen zijn sinds vorig jaar gemiddeld 6% meer gaan verdienen. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek door The Pension Rating Agency (TPRA). De verhogingen zijn omstreden; zeker bij fondsen die al jaren niet kunnen indexeren en volgend jaar misschien zelfs moeten korten. De aangevoerde reden om de topbeloningen toch te verhogen, is dat het werk van pensioenbestuurders steeds complexer wordt. Er zijn overigens ook veel pensioenbestuurders die een pas op de plaats maakten. (FD, p. 15)
Overig nieuws MKB NL: Regeldruk bedrijven met zeker 1,15 miljard euro per jaar toegenomen (Tel., p. 18)
Ruimere criteria voor exportsteun bedrijven (FD, p. 9)
Deze week: Shell, Heineken, KPN Het cijferseizoen komt deze week verder op stroom, met de resultaten van onder andere Shell, Heineken, Adyen en KPN. Ook nemen de ECB en de centrale bank van Japan weer een rentebesluit.

Daarnaast zullen besprekingen over een nieuw handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië, het oplopend aantal coronabesmettingen, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de onderhandelingen over een nieuw coronasteunpakket in de VS veel aandacht opeisen.

MAANDAG
De week gaat rustig van start. ’s Ochtends verschijnt de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen weergeeft, en ’s middags volgen de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten.

DINSDAG
Morgen openen Eurocomercial, Vastned en Holland Colours hun boeken over het afgelopen kwartaal. Daarnaast verschijnen drie Amerikaanse macro-economische cijfers: de orders voor duurzame goederen, de Case Shiller huizenprijsindex en het ‘grote’ consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board.

WOENSDAG
Woensdag wordt een drukke cijferdag, met de resultaten van Heineken, KPN, Adyen, ASMI, ASR Nederland, AMG en ICT Group. ’s Middags is er aandacht voor de groothandelsvoorraden in de VS.

DONDERDAG
Het zwaartepunt van de week is op donderdag. Dan verschijnen de kwartaalcijfers van Shell, Arcadis, Pharming, Ordina, Van Lanschot Kempen, Ctac en Neways Electronics.

De macro-economische agenda is bomvol, met de Japanse detailhandelsverkopen, het Nederlandse producentenvertrouwen, de Duitse werkloosheid, het Europese consumentenvertrouwen, een eerste raming van de ontwikkeling van de economie van de Verenigde Staten, de Duitse inflatie en het aantal opties op koopwoningen in de VS.

Ook nemen Bank of Japan en de Europese Centrale Bank een rentebesluit. De algemene verwachting is dat de ECB geen wijzigingen in het monetaire beleid aankondigt, maar mogelijk wel hint op nieuwe stimuleringsmaatregelen in december, nu de Europese economie opnieuw een knauw krijgt door lockdownmaatregelen.

VRIJDAG
Vrijdag volgen de kwartaalcijfers van Wolters Kluwer, Air France-KLM, Basic-Fit, GrandVision, ForFarmers en Brunel.

Daarnaast staan veel macrodata op de rol, waaronder de Japanse en Europese werkloosheid, Nederlandse detailhandelsverkopen en producentenprijzen, een eerste raming van de ontwikkeling van de Franse, Duitse economie en Europese economie en drie Amerikaanse cijfers: de persoonlijke inkomsten en bestedingen, arbeidskosten en het ‘kleine’ consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.
 
IEX Weekend: Nieuwe hoop voor Galapagos
IEX Premium  Dit weekend met o.a. Galapagos, Unibail, Wereldhave, Fugro, WDP, Ant Group, Tesla, Flow en Fastned.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.